Herdenking 10 jaar Sander Thoenes

maandag 7 september 2009

De NVJ en Vrij Nederland organiseren dit jaar voor de tiende keer de Sander Thoenes-lezing. De lezing werd in het leven geroepen na de moord op journalist Sander Thoenes in 1999. De lezing op woensdag 23 september wordt deze keer verzorgd door Irene Slegt. Zij bezoekt sinds meer dan vijftien jaar regelmatig Oost-Timor en heeft er verschillende boeken over geschreven.

Op 21 september 1999 kwam journalist Sander Thoenes om het leven op Oost Timor. Voor Vrij Nederland en The Financial Times versloeg hij het einde van de Indonesische bezetting. De daders – Indonesische militairen – zijn al jaren bekend, maar gaan vrijuit. Ondanks aandringen van de Nederlandse overheid is er nooit tot vervolging overgegaan.

Na afloop van de lezing volgt een discussie over recente ontwikkelingen in Indonesië. In het panel zitten Dirk Vlasblom (oud-correspondent NRC Handelsblad), Nico Schulte Nordholt (Antropoloog en Indonesië-kenner, universiteit van Twente) en Gerrit de Boer (oud-correspondent Het Financieele Dagblad, verbleef samen met Sander Thoenes op Oost-Timor).

Verder zal Hans Verploeg (Freedom House en NVJ) de stand van zaken in het onderzoek naar Thoenes’ dood toelichten. Ook geeft hij een overzicht van de persvrijheid in de wereld.

Gratis kaarten zijn vanaf 9 september te bestellen bij de kassa van De Balie (020-5535100).

Woensdag 23 september 2009, aanvang 20.30 uur, inloop 20.00 uur
Centrum voor cultuur en politiek De Balie
Kleine-Gartmanplantsoen 10
1017 RR Amsterdam