Hoe lanceer ik mijn carrière als studerend journalist

woensdag 3 februari 2021

Als studerend journalist/mediamaker is het soms moeilijk om aan een baan of freelance-klus te komen binnen de journalistiek. Ook ons ViP-bestuurslid Youssra Oulad Messaoud liep hier tegenaan, maar toch is het haar gelukt om tijdens de huidige pandemie haar carrière de lucht in te schieten. Hoe moeilijk het ook is of lijkt te zijn, de mogelijkheid is er om ook in deze tijd aan de slag te gaan. In deze blog deelt Youssra haar tips en tricks met jou om (op afstand) te beginnen met je eerste stappen in de journalistiek.

1: Zorg dat je gezien wordt

In een tijd als deze, waar social media een dominante rol inneemt als het gaat om communicatie en interactie, is het belangrijk je goed te profileren. Toon je werk op LinkedIn, geef een kijkje achter de schermen op Instagram en deel je inspiratiebronnen op Twitter. Zorg voor interactie, blijf actief en zorg ervoor dat je je eigen weg vindt in wat voor journalist je wilt worden. Social media is dé manier om naamsbekendheid op te bouwen en met weinig woorden te laten zien wat voor journalist of mediamaker je bent. Toon je werk, hoe klein of onbelangrijk je het zelf ook vindt.

2: Stuur dat bericht!

Heb je een opdrachtgever bij wie je graag aan de slag wil? Is er iemand tegen wie je enorm opkijkt, maar niet durft te benaderen? Zie je een vacature, maar voldoe je niet aan alle eisen? Gewoon doen. Er wordt altijd gezocht naar nieuw talent, ook zorgt het ervoor dat je gezien wordt. Om te komen waar je wil moet je brutaal en direct zijn. Je zelfverzekerdheid wordt vaak gewaardeerd, maar loop niet te hard van stapel; weet wat je te bieden hebt en dat je vaak zelf nog in je leerproces zit.

3: Wees niet bang

De derde tip die ik mee wil geven is: wees niet bang om te falen. Op het moment dat je aangenomen wordt als studerend journalist of mediamaker, weten media dat je nog in je leerproces zit. Zij kiezen ervoor jou de kans te geven om je te ontwikkelen tot volwaardig journalist. Dat zal niet zonder slag of stoot gaan.

Maak fouten, reflecteer en leer. Alleen zo kan je groeien en zal je beter werk leveren als voorheen.

4: Laat school niet links liggen

Hoe cliché het ook klinkt: geef je schoolopdrachten genoeg aandacht. Vooral als je wat verder in je opleiding zit is het belangrijk dit te doen. Omdat je schoolopdrachten vaak bruikbaar zijn voor je portfolio of CV. Je kan ze verkopen als freelancer of er simpelweg mee aantonen wat voor journalistiek je bedrijft.

Om mee af te sluiten: Ik weet dat het niet makkelijk is om in een tijd als deze, buiten de moeizame en lage motivatie voor school om, ook nog eens te moeten denken aan de start van je carrière. Ik hoop dat deze tips de last op je schouders een beetje kunnen verminderen en je het beste zult halen uit je eerste stappen als journalist.