Hoe word je buitenlandcorrespondent?

donderdag 4 maart 2021

Veel studenten en (jonge) journalisten ambiëren een carrière als correspondent in het buitenland. Maar hoe wordt die droom werkelijkheid? Correspondenten Joost Scheffers (Egypte), Rosa van Gool (Italië, Griekenland en de Balkan) en Cindy Huijgen (China) deelden hun ervaringen en tips tijdens een webinar, georganiseerd door Vers in de Pers en de Buitenlandredactie.

Netwerken

Wie een correspondentschap voor ogen heeft, doet er goed aan om een bruikbaar en uitgebreid netwerk op te bouwen. Ga naar borrels en netwerkevenementen, zoek contact met journalisten en gebruik sociale media. Twitter is een goed medium om nieuws te delen, snel contact te maken (collega-)journalisten en je eigen werk onder de aandacht te brengen. En wie de stoute schoenen aantrekt en vanuit het buitenland opdrachten wil werven: doe dat bij verschillende opdrachtgevers, daarmee ontwikkel je een uitgebreid netwerk. “Begin bij kleine media en bouw je contacten verder uit”, vertelde Joost Scheffers, die onder meer voor Trouw en de NOS werkt.

Leer de taal

Weet je al waar je als correspondent aan de slag zou willen gaan? Dan is het goed om de taal van dat land te leren. Hoewel er ook genoeg correspondenten zijn die de taal niet spreken van het land waar ze wonen, is het altijd een voordeel als je het wél kan. Dat kan met een talenstudie, een cursus in je vrije tijd of bijvakken, maar ook door een stage of uitwisseling naar het buitenland. Niet alleen om je werk als correspondent en het dagelijks leven aldaar te vergemakkelijken, maar ook om lokale contacten te leggen. “Zo kan je ook nieuwtjes opvangen die je anders misschien zou missen”, zei Volkskrant-correspondent Rosa van Gool. Overigens is taal niet alles: de juiste journalistieke vaardigheden blijven uiteraard van groot belang.

Verdiep je goed in de functie

Het kan geen kwaad om contact te leggen met correspondenten in het land waar je graag wilt werken. Stuur ze een bericht als je een specifieke vraag hebt. Het is goed om te weten wat hun functie precies inhoudt, hoe ze te werk gaan of hoe ze aan opdrachtgevers komen. Ook zijn er soms zelfs mogelijkheden om stage te lopen bij een correspondent. Hoewel het voor veel mensen als een droombaan klinkt, is correspondent zijn ook hard werken en altijd ‘aan’ staan, vertellen Scheffers, Van Gool en Huijgen bij de masterclass. Je houdt altijd het laatste nieuws in de gaten, bent ondertussen misschien bezig met projecten voor op de lange termijn en bij breaking news moet je soms last minute reizen. Wees je daar ook van bewust. Daarom is het als correspondent altijd essentieel om voldoende rust in te plannen, er af en toe tussenuit te gaan en goed voor jezelf te zorgen.

Vacature? Solliciteren!

Bij Nederlandse media liggen de banen als correspondent niet voor het oprapen. Vaak komt er per medium maar eens in de paar jaar een plek vrij. Afhankelijk van het land, kunnen daar heel veel reacties op komen. Raak daar niet door ontmoedigd, benadrukken de correspondenten. Wil je solliciteren? Doen! Bereid je daar goed op voor. Mail of stuur eventueel een berichtje naar de correspondent die wordt afgelost. Formuleer goed waarom je de baan wilt en waarom je daar geschikt voor bent. Ook is het verstandig om verhaalideeën te verzinnen. Mocht je de vraag krijgen wat voor verhalen je wilt maken, dan ben je daar op voorbereid.

Word je afgewezen? Ook daar kan je van leren, aldus Telegraaf-correspondent Cindy Huijgen: “Ik solliciteerde meerdere keren voordat ik deze baan kreeg. Omdat ik ook ‘nee’ te horen kreeg, wist ik waar ik aan moest werken.” Huijgen heeft na een afwijzing bijvoorbeeld bij een regionale omroep geleerd hoe ze televisie moet maken. Geef niet op als je je droombaan niet meteen krijgt. “Is het je passie, je droom? Zet je daar dan volle bak voor in! Het geluk komt echt wel!”, aldus Scheffers.

Wil je de online masterclass met de correspondenten terugkijken? Dat kan hier:

Tekst: Fiorella Opromolla