Huib Modderkolk ontvangt Prijs van het Vrije Woord

donderdag 14 april 2022

Onderzoeksjournalist Huib Modderkolk heeft in Nieuwspoort de Prijs van het Vrije Woord 2022 ontvangen. De jury prijst Modderkolk voor zijn onvermoeibare werk om "de 'achterkant' van nieuwe technologieën, potentiële inbreuken op de privacy en andere gevaren" aan de kaak te stellen. 

De Haagse burgemeester Van Zanen overhandigt Huib Modderkolk de prijs. Foto: Freek van den Bergh

Moedig journalist

Jurylid Jeroen Smit: 'Huib Modderkolk is een moedige journalist, zijn werk wordt niet door iedereen in dank aanvaard. Als geen ander ervaart hij de gevaren van online-aanwezigheid, vindbaarheid. Er is moed vereist voor het jarenlang onderzoeken van ingewikkelde en vaak zeer moeilijk toegankelijke dossiers omdat dit een voortdurend bewustzijn van de schaduwkanten en gevaren van de digitale wereld met zich meebrengt. Dat hij met zijn werk (ook) blootlegt hoe vrijheden en rechten van de pers, onze pers, in het geding zijn, is een grote verdienste. Die bedreigingen gaan uiteindelijk immers ons allen aan. De dramatische actualiteit onderstreept het belang ervan.'

Wat moeten we geloven en wat niet

Sinds de oorlog in Oekraïne weten we nog nauwelijks meer wat we moeten geloven. Woorden zijn opeens weer dodelijke wapens geworden, zo staat in het juryrapport te lezen. Woorden die gericht op de vijand worden ingezet en afgevuurd. De vreselijke actualiteit maakt duidelijk dat stilstaan bij het belang van het Vrije Woord bepaald geen overbodige luxe is.

Achterkant van nieuwe technologieën

Huib Modderkolk schrijft al jaren over de achterkant van nieuwe technologieën, over potentiele inbreuken op de privacy en andere gevaren. Onvermoeibaar schrijft hij over de online-manipulatie. Zoals in "Het is oorlog maar niemand die het ziet", waarin hij de schaduwkant van internet laat zien en hoe cyber-intelligentie systemen kan platleggen en levens kan manipuleren. 

>> Lees hier het juryrapport.

Vereerd met de toekenning

Modderkolk, die zelf ook effecten van online intimidatie en hackpogingen ondervindt, is vereerd met de toekenning: 'De Prijs is een erkenning voor het beschermen van het vrije woord en beschouw ik als een groot compliment. Door digitalisering komen de mensenrechten onder druk te staan. Ik zie deze Prijs als aanmoediging om de impact daarvan nog beter en breder onder de aandacht te brengen.'

Aan de Prijs van het Vrije Woord is een geldbedrag van 5.000 euro verbonden. Modderkolk ontvangt ook een kunstwerk dat het vrije woord verbeeldt, gemaakt door kunstenaar Harm Bruggenwert.

De Prijs van het Vrije Woord 2022 kwam tot stand in samenwerking met de NVJ, de Roosevelt Foundation en het Haagsch College.