Hulp aan getroffen journalisten in Turkije nog steeds nodig

woensdag 8 maart 2023

Een maand na de verwoestende aardbeving in Turkije en Syrië is hulp aan de getroffen journalisten en hun families nog steeds hard nodig. De doneercampagne van Stichting Röportaj, die zich inzet voor de persvrijheid in Turkije, loopt tot einde maart.

Foto ANP / Hollandse Hoogte / Marien Bergsma

Daags na de ramp op 6 februari 2023 riep de Internationale Federatie van Journalisten (IFJ) alle internationale journalistenbonden op om hun collega’s in de getroffen gebieden bij te staan. Ook de NVJ doneerde aan haar Turkse zusterorganisatie DİSK Basın-İş Sendikası. Veel van hun leden hebben het zwaar te verduren en hun levensonderhoud is zwaar getroffen door de ramp. In haar reactie laat DİSK Basın-İş Sendikası weten dat dankzij deze hulp haar getroffen leden in hun basisbehoeften kunnen worden voorzien.

Doneeractie Stichting Röportaj

Ook de in Nederland gevestigde Stichting Röportaj, die zich inzet voor de persvrijheid in Turkije, startte een doneercampagne. De journalisten in de getroffen gebieden zijn alles kwijtgeraakt en ook nu, een maand na de ramp, is er een gebrek aan apparatuur, papier en powerbanks en kleding, aldus Röportaj. Wil je de getroffen journalisten steunen in Turkije? Draag dan bij via rekeningnummer NL06 INGB 0003 7207 35, t.n.v. Stichting Röportaj, onder vermelding van ‘Aardbeving Turkije’. Deze actie loopt tot eind maart.

Journalisten tegengewerkt

Ondanks het leed van de aardbeving, worden journalisten bij reddingswerkzaamheden tegengewerkt, aldus Röportaj. Op basis van een desinformatiewet die in oktober is ingevoerd, worden onder het mom van ‘nepnieuws’ journalisten, die kritisch berichten over de hulp aan getroffen landgenoten, opgepakt of vervolgd.