Hulpprogramma voor getraumatiseerde journalisten in oorlogsgebieden

maandag 17 december 2012

In 2013 voeren Free Press Unlimited en War Trauma Foundation een gezamenlijk project uit ter ondersteuning van journalisten uit Syrië. De organisaties willen hiermee de weerbaarheid van lokale journalisten versterken en hen in staat stellen hun werk weer op te pakken. Dit gebeurt ondermeer door de inzet van trainingen op maat en het opzetten van netwerken.

Journalisten en mediapersoneel in oorlogsgebieden werken onder extreem stressvolle en gevaarlijke omstandigheden en missen de goede psychosociale ondersteuning om hun werk te doen. Bovendien worden zij, samen met hun gezinnen, vaak onder druk gezet als zij rapporteren over misstanden en hebben ze te maken met de gevolgen van traumatische stress. Goede ondersteuning vanuit een organisatie ontbreekt vaak, omdat veel journalisten als freelancer werken. Zij kunnen belemmerd raken in hun functioneren en vertonen signalen van traumatische stress, zonder dat er professionele hulp voor hen beschikbaar is. Soms zijn zij gedwongen om hun land te ontvluchten.

Het programma van Free Press Unlimited en War Trauma Foundation zal bestaan uit onderzoek en het opzetten van cursussen op maat met aandacht voor preventie, ‘Psychological First Aid’, het omgaan met stress en trauma en het versterken van weerbaarheid. Journalisten die deelnemen aan deze cursussen kunnen ook onderling een support netwerk opzetten. Ook zullen er (digitale) support netwerken worden gevormd.

Een tweede project van Free Press Unlimited en War Trauma Foundation wordt voorbereid dat in vijf landen in Midden Amerika zal worden uitgevoerd.

U kunt het project van Free Press Unlimited en War Trauma Foundation steunen door een bijdrage over te maken op Giro 1050, t.n.v War Trauma Foundation ’oorlogsjournalisten’. Of ga naar de site van War Trauma Foundation.

Jan Eikelboom, verslaggever Nieuwsuur: “Ik ben gelukkig met de hulp die beschikbaar is in Nederland voor journalisten die terugkeren uit oorlogsgebieden. In Libië raakte ik met collega’s betrokken in een conflict, terwijl ik overnachtte in een school die overvallen werd door rebellen. Omdat wij waren omringd door scherpschutters van het leger, word jij plotseling het doelwit. Het gebeurt met lokale journalisten en aanbieders van het nieuws. Ik heb compleet getraumatiseerde collega’s gezien. Ik vind het belangrijk dat dit project van War Trauma Foundation van start gaat. Jullie hulp is het meer dan waard.”