IFJ start campagne End of Impunity

vrijdag 31 oktober 2014

Op 2 november is de Internationale Federatie van Journalisten (IFJ) de wereldwijde campagne #EndImpunity gestart tegen de straffeloosheid van misdrijven tegen journalisten. Moord op de media mag niet ongestraft blijven. Vorig jaar werden op de tweede november RFI-reporters, Ghislaine Dupont and Claude Verlon, vermoord in Kidal, Mali. De datum is door de VN uitgeroepen  tot ‘International Day to End Impunity for Crimes against Journalists’ (IDEI).  

End Impunity van IFJ Vimeo Channel

Aanleiding voor de IFJ-campagne is de door de VN aangenomen resolutie tegen straffeloosheid van misdaden tegen journalisten. Met resolutie 68/163  veroordeelt de VN alle aanvallen en geweld tegen journalisten, zoals willekeurige gevangenschap, foltering, executies en verdwijningen.  Via de campagne #EndImpunity doet IFJ een dringend beroep op overheden over de hele wereld om aanvallen op journalisten te onderzoeken en de daders ook daadwerkelijk te straffen.

Meedoen aan de campagne?

Ga naar de pagina van IFJ #EndImpunity voor meer informatie en voorbeeldteksten om te delen via Twitter en Facebook.

De komende drie weken worden verschillende videoberichten naar buiten gebracht. De IFJ roept op deze berichten te delen. Ook is er de mogelijkheid om de #EndImpunity poster te printen en hiermee selfies te maken en te posten.

Ter afsluiting wordt er de actie #Thunderclap gehouden op 23 november met als doel zoveel mogelijk berichten te verspreiden via Twitter en Facebook.

De IFJ-campagne duurt tot en met 23 november. Dan is het precies vijf jaar geleden dat het bloedbad in Maguindanao op de Filipijnen werd aangericht, waarbij ten minste 32 journalisten het leven verloren.