IFJ veroordeelt verzet tegen Wikileaks

vrijdag 3 december 2010

De Internationale Federatie van Journalisten (IFJ) veroordeelt het groeiende politieke verzet tegen klokkenluidersite Wikileaks. Ook beschuldigt de IFJ de Verenigde Staten van het aanvallen van de vrijheid van meningsuiting nadat Amazon, de host van Wikileaks, onder druk zou zijn gezet door de Verenigde Staten om de servers van de site af te sluiten. De NVJ maakt deel uit van IFJ.

Volgens algemeen secretaris Aidan White is het een wanhoopsdaad van de VS en “gevaarlijk omdat het indruist tegen de fundamentele principes van vrije meningsuiting en de democratie”. De IFJ heeft geen standpunt over de openbaarmaking van de documenten zelf, wel zegt White dat de informatie wordt verwerkt door serieuze, professionele journalisten die zich bewust zijn van hun verantwoordelijkheden.
De organisatie is ook bezorgd over het welzijn van Wikileaks oprichter Julian Assange en Bradley Manning, de militair die door Amerika wordt verdacht van het lekken van informatie over de oorlog in Irak. De IFJ zegt dat de oproepen van rechtse politici om Assange op te jagen en Manning te executeren een “sfeer van intolerantie en vervolging tonen, die niet alleen gevaarlijk is voor de twee mannen, maar voor alle journalisten die onderzoek doen publieke zaken”. “IFJ en haar leden ondersteunen het recht van klokkenluiders,” aldus White. “Deze overdreven reactie van politici en hun bondgenoten toont aan dat zij geen besef hebben van het historisch belang van deze gebeurtenissen.”

Algemeen secretaris Thomas Bruning geeft in Uitgesproken VARA op 3 december commentaar over het groeiende verzet tegen Wikileaks. Nederland 2, 2025 uur. De NVJ steunt de petitie Rutte, red Wikileaks van Joop.nl.
Zie ook de berichtgeving op Villamedia.