Een informatief stuk aangaande dronegebruik

dinsdag 23 maart 2021

Er komen meer dronegebruikers sinds de invoering van de nieuwe Europese regelgeving en ook binnen de journalistiek pakken de fotografen deze techniek op. Hieronder daarom een korte uiteenzetting van de techniek en een verhaal uit de praktijk over toepassing van drone beelden.

Een 249 grams drone biedt al mogelijkheden en met een a1-2-3 diploma kun je ook met een zwaardere windbestendige drone op pad.  Weet wel dat gebieden om en rond de luchthavens, boven snelwegen, spoorlijnen en natuurgebieden enkel met een daarvoor geautoriseerde ROC licentie mogen worden bevlogen. Een duidelijk overzicht wordt hier geboden: KaartViewer - dpf_basic.

Een verhaal uit de praktijk

Een collega-fotograaf brengt het nieuwe huis van een BN-er met een drone in beeld. De BN-er is in het nieuws en de foto van het huis is van toegevoegde journalistieke waarde. Het huis ligt op een locatie waar je met de licentie kunt vliegen. De foto’s van het huis zijn in een beeldbank geplaatst en kunnen daarom door bladen en kranten worden afgenomen. De BN-er is inmiddels op de hoogte dat er beelden zijn en komt met een dreigbrief van zijn advocaat aan het adres van de fotograaf.    

De vraag die voorligt is dan: Kun je deze foto publiceren?
Het antwoord is te vinden in deze PDF waarin de mailwisseling van de advocaat van de BN-er maar ook de NVJ advocaat licht werpen op dit vraagstuk.

Eric Brinkhorst, bestuurslid NVF