Inschrijving De Zilveren Camera 2011 en Canonprijs

vrijdag 2 december 2011

Vanaf 1 december kunnen beroepsfotografen meedoen wedstrijd om de Zilveren Camera. Inzenden voor de Zilveren Camera kan alleen via internet tot en met zaterdag 31 december. Tot en met 16 december kunnen fotografen zich ook inschrijven voor deelname aan de Canon Prijs voor vernieuwende fotojournalistiek 2011. De Canon Prijs beloont het beste fotoverhaal dat in 2011 is voltooid.

Het beeldmateriaal moet na 31 december 2010 en vóór 1 januari 2012 zijn gemaakt. Reportages waarmee al eerder is begonnen en die in 2011 zijn gepubliceerd kunnen ook meedingen.

De wedstrijdcategorieën zijn:
-Binnenlands nieuws (enkel & serie)
-Binnenland documentair (uitsluitend series)
-Dagelijks nieuws (enkel & serie)
-Sport (enkel & serie)
-Kunst, cultuur en entertainment (enkel & serie)
-Portretten (enkel & serie)
-Buitenlands nieuws (enkel & serie)
-Buitenland documentair (uitsluitend series)

De genomineerde foto’s zijn vanaf woensdag 11 januari 2012 te bekijken op de website van de Zilveren Camera. De uitslag wordt op zondag 22 januari 2012 tijdens de feestelijke bijeenkomst in het Fotomuseum Den Haag bekend gemaakt.

Canon Prijs 2011

Tot en met 16 december kunnen fotografen zich inschrijven voor deelname aan de Canon Prijs voor vernieuwende fotojournalistiek 2011. De Canon Prijs beloont het beste fotoverhaal dat in 2011 is voltooid. Uit de inzendingen zal de jury drie genomineerden kiezen. De winnaar krijgt een bedrag van 5.000 euro, de andere twee nominaties 1.250 euro. De inschrijving sluit op 16 december.

De winnaar van de Canon Prijs moet een pionier zijn, een vernieuwer die de fotojournalistiek vooruit brengt, passend bij de technische mogelijkheden van deze tijd. De fotojournalist moet een verhaal met diepgang vertellen, gebaseerd op visuele onderzoeksjournalistiek.
Het winnende project moet bestaan uit een multimediaproductie, waarbij foto’s, geluid en/of video worden gecombineerd, het kan een lineair verhaal vertellen of een interactieve productie zijn. De jury is op zoek naar een project waarbij het multimediale deel (internet, geluid, video) de essentie vormt, eventueel ondersteund door traditionele media als boeken, tentoonstellingen of publicaties in kranten en tijdschriften.

Nationale Portretprijs 2011

De Nationale Portretprijs gaat naar de fotograaf die in het afgelopen jaar het meest bijzondere portret van een Nederlander heeft gemaakt. Met deze prijs willen de initiatiefnemers - het Nationaal Historisch Museum en de Zilveren Camera - een stimulans geven aan de Nederlandse portretfotografie en nieuwe collectie creëren voor de Nationale Portrettengalerij.
De organisatie stelt 10.000 euro ter beschikking voor de fotograaf van de winnende foto. Daarnaast wordt het Nationaal Historisch Museum partner van de Zilveren Camera.

Een jury bestaande uit vijf leden nomineert zelf vijf portretten waaruit een winnaar wordt gekozen. Fotografen kunnen dus voor de Nationale Portretprijs niet zelf inzenden. De winnaar wordt bekend op 22 januari 2012 tijdens de uitreiking van de Zilveren Camera in het Fotomuseum Den Haag.

Alle voorwaarden voor de inzending voor De Zilveren Camera 2011 en de Canon Prijs 2011 zijn te vinden op www.zilverencamera.nl.