INSI: bijna 120 journalisten gedood in 2011

maandag 19 december 2011

In 2011 zijn bijna 120 journalisten omgekomen bij de uitoefening van hun vak. Dit meldt het International News Safety Institute, het in Londen gevestigde internationale netwerk van nieuwsorganisaties en vakbonden waaronder de NVJ. Met name de conflicten in het Midden-Oosten en Noord-Afrika, de natuurrampen in Japan en Nieuw-Zeeland en de nucleaire gevaren in Japan brachten voor journalisten extra risico’s met zich mee.

In het afgelopen jaar heeft INSI 40 veiligheidsinstructies uitgegeven aan journalisten in Libië en de rest van het Midden-Oosten en Noord-Afrika, Japan, Nieuw-Zeeland, Ivoorkust, en in Groot-Brittannië tijdens de rellen van afgelopen zomer. Ook gaf INSI gaf in 2011 gratis veiligheidstrainingen aan meer dan 2000 media in 23 landen. Komend jaar zal de organisatie zich extra richten op veiligheidsinstructies aan vrouwelijke journalisten. Het geweld tegen vrouwen nam in 2011 aanzienlijk toe.
Begin 2011 lanceerde INSI het zogenoemde News Safety Forum, waar INSI leden – in Nederland NOS, Wereldomroep en NVJ – vertrouwelijke informatie uitwisselen. Daarnaast zijn op de website www.newssafety.org zijn veiligheids – en landenadviezen te vinden en adreslijsten met betrekking tot onder andere uitrusting, medische hulp en verzekeringen.