Internationale journalistenorganisaties uiten diepe zorgen over lot journalisten in Gaza-conflict

donderdag 2 november 2023

Ruim zeventig journalistenverenigingen en vakbonden van over de hele wereld, waaronder de NVJ, roepen vandaag de Israëlische regering op om expliciete stappen te ondernemen om de levens van journalisten die verslag doen van de oorlog in Gaza te beschermen, in overeenstemming met het internationaal recht. De verklaring van de International Federation of Journalists, is des te dringender na Israëls aankondiging op 27 oktober dat het land de “veiligheid van journalisten niet kan garanderen” in Gaza.

De oproep van de IFJ is dat de Israëlische strijdkrachten (IDF) het internationale recht strikt naleven, dat strijders verplicht alle redelijke stappen te ondernemen om journalisten als burgers te behandelen en hun levens te beschermen.

Sinds het begin van de oorlog is het aantal dodelijke slachtoffers onder mediawerkers hoger dan één per dag. IFJ-secretaris-generaal Anthony Bellanger zegt: ‘Het aantal mediawerkers dat in drie weken van conflict het leven heeft gelaten, is ongekend hoog. Wij eisen een expliciete toezegging van de Israëliërs dat hun strijdkrachten alles in het werk zullen stellen om ervoor te zorgen dat dit aantal journalisten dat in dit conflict is omgekomen niet verder stijgt. Dit is eenvoudigweg onaanvaardbaar, en de Israëlische regering zal haar verantwoordelijkheden moeten aanvaarden.’

  • Ga hier naar de IFJ verklaring