Inzet NVJ: geen gedwongen ontslagen Persgroep

dinsdag 14 februari 2017

De NVJ heeft dinsdag een eerste overleg gehad met de directie van de Persgroep over een sociaal plan na de aangekondigde herstructureringsplannen bij de huis-aan-huisbladdivisie, waarbij 60 van de 90 journalistieke banen komen te vervallen.

De huis-aan-huisbladjournalisten bij de Persgroep hebben geschokt en verbaasd gereageerd op de plannen van de Persgroep. Naar eigen zeggen hadden salesafdelingen hun budgetten gehaald en waren de prognoses goed. Vorige week kwamen de journalisten bij elkaar om met de NVJ te praten over de boventallig verklaring van alle journalisten die voor de Persgroep-weekbladen werken.

De Persgroep zet in op behoud van alle 140 (inclusief edities) papieren titels en investeert tegelijkertijd in het digitale platform Indebuurt.nl. Een deel van het vaste journalistieke werk voor de weekkranten denkt de uitgever te kunnen uitbesteden aan freelancers en in de digitale uitgaven zelfs aan onbetaalde medewerkers. De plannen van de Persgroep roepen hevige weerstand op. De journalisten spreken van een minachting voor de werknemers en kwaliteit van de eigen uitgaven.  

De NVJ heeft dinsdag een eerste overleg gehad over het sociaal plan. Het voorstel van de werkgever - transitievergoeding, herplaatsingsbeleid met een budget voor opleiding of herplaatsing extern - komt niet tegemoet aan de omstandigheden die de Persgroep zelf heeft gecreëerd, aldus de NVJ. De NVJ zet in op geen gedwongen ontslagen, herplaatsingen binnen de onderneming en toepassing van het oude sociaal plan. Volgende week is een tweede overleg gepland.