Je gaat bijna verlangen naar De Persgroep

donderdag 26 januari 2017

De tijd dat ik niet eens het goedkoopste pakje sigaretten kon pinnen omdat mijn studiefinanciering pas morgen gestort zou worden, is gelukkig voorbij. Maar ik moet zeggen, als zelfstandig journalist ben ik er gevoelsmatig niet per se op vooruit gegaan. Het gaat nu weliswaar niet meer om dergelijk lullige bedragen (ik rook trouwens al jaren niet meer), het blijft vervelend als je bij een kassa voor betaling eerst je saldo moet checken.

 

Helemaal als je nog een paar duizend euro aan facturen uit hebt staan.

 

‘Wij weten ook niet wanneer je uitbetaald wordt’, ‘De factuur zit ergens in het systeem’, ‘Sorry, ik was twee weken met vakantie. Ik zal er deze of volgende week naar kijken’, ‘Er is inderdaad iets fout gegaan, je betaling gaat volgende maand mee!’. Die laatste mededeling roept naast vragen (wat is er dan fout gegaan? En hoe kan dat al drie maanden op een rij gebeuren?) bovendien ergernis op – ga weg met je uitroepteken, ik wil vandaag nog uitbetaald worden!

 

Tijdens de financiële crisis gingen in veel sectoren kleine ondernemers failliet om deze reden. Facturen werden simpelweg te laat uitbetaald om de lopende kosten te voorzien. Volgens mij is er tijdens de crisis binnen de journalistiek ook flink bezuinigd op de afdelingen administratie. Dat is op zich prima, maar het belooft weinig goeds voor de steeds groter wordende groep zelfstandig journalisten. Misschien kan een whizzkid een waterdicht en betaalbaar factureringssysteem ontwikkelen voor kleine mediabedrijven? Gat in de markt.

 

Je gaat bijna verlangen naar grote uitgeverijen als De Persgroep, met hun geautomatiseerde factureringssystemen. Oh wacht, zei ik dat hardop?