Je hebt iets te kiezen! Kom naar NVJ Carrière Lab en vind die leuke baan

woensdag 2 november 2022

Op zaterdag 19 november vindt de eerste editie van NVJ Carrière Lab plaats, een evenement voor jonge journalisten. De locatie is de redactie van RTV Utrecht. De dag wordt georganiseerd door de NVJ en Villamedia, partners zijn RTV, PersVeilig, ANP en NPO. Drie vragen over het evenement aan organisator Dolf Rogmans.

Wat is NVJ Carrière Lab?

“NVJ Carrière Lab is een dag waar alles draait om de vraag hoe je werk vindt dat bij je past. Dat kan allerlei vormen hebben: een stageplek, freelance opdrachten, of een contract. Het gaat goed in de mediawereld, we zitten in de situatie dat er voldoende werk is. Journalisten hoeven zich dus niet meer te richten op het vinden van ‘een’ baan, maar op het vinden van een léúke baan. Het mooie aan NVJ Carrière Lab is de combinatie van workshops en het zijprogramma. We bieden daar vacatures, stageplaatsen en freelance opdrachten aan die Villamedia heeft verzameld. Je kunt je cv laten checken en advies vragen over hoe je onderhandelt en wat je juridische positie is. Er lopen werkgevers rond van RTV Utrecht, ANP en NPO. En je krijgt nog een lunch ook.”

Voor wie is het?

“We richten ons op de young professionals tot en met dertig jaar. Mensen die op zoek zijn naar hun eerste of tweede baan. In het bijzonder dus ook de studentleden van de NVJ. Hoewel de focus op die groep ligt, zijn andere of oudere journalisten natuurlijk ook welkom.”

Waarom is het belangrijk erheen te gaan?

“Banenmarkten hebben vanuit het verleden een slecht imago, daar ben je toe veroordeel als je niets kunt vinden. Maar zo zie ik NVJ Carrière Lab bij uitstek niet. Je hebt op dit moment in de mediawereld namelijk juist iets te kiezen! En deze dag helpt je de goede keuze te maken. In de verschillende workshops helpen we je met tips voor pitchen of solliciteren, onderhandelen over tarieven of salaris en we besteden aandacht aan de veelgehoorde vraag: moet ik me nou specialiseren als journalist, en zo ja, wanneer dan? Je kunt twee deelsessies volgen, en we willen dat elke sessie drie praktische tips oplevert. Onze ambitie is dus dat je met minimaal zes goede ideeën naar huis gaat.”

Het programma

De inloop voor NVJ Carrière Lab is vanaf 11.00 uur. Het programma begint om 11.30 uur en de dag eindigt om 15.00 uur.  Villamedia-hoofdredacteur Chris Helt opent de dag met Maya-Nora Saaid, die als journalist op TikTok actief is.
Er zijn 2 deelsessies met 4 verschillende workshops die gevolgd kunnen worden en zowel ’s ochtends als ’s middags parallel gegeven worden. Bekijk hier het volledige programma.

Wat kost dat?

Het evenement is speciaal voor NVJ-leden die nog student zijn en/of starters tot en met 30 jaar, voor hen is deelname volledig gratis. Overige leden betalen € 12,50. Voor niet-leden kost een ticket € 20,00. Lees verder of schrijf je hier in.