Jeroen Kelderman wint Stan Storimans Prijs 2013

dinsdag 15 oktober 2013

De Stan Storimans Prijs 2013 is gewonnen door camerajournalist Jeroen Kelderman van RTV Drenthe. De beeldkwaliteit van zijn reportage over het werk van de luchtmobiele brigade uit Assen in Kunduz, Afghanistan, was volgens de jury van ‘bijzondere klasse’. Amber en Tim Storimans, de kinderen van de in 2008 in Georgië om het leven gekomen cameraman Stan, heeft Kelderman de prijs vanmiddag in Hilversum overhandigd.

(foto: Koen Suyk)

Er hadden zich 8 cameramannen gekandideerd voor de vijfde Stan Storimans Prijs. Remco Bikkers en Roel van Hees maakten veel indruk met hun reportages over respectievelijk het drugsgeweld in Mexico (Nieuwsuur) en Syrische vluchtelingen in Jordanië (EenVandaag). Maar het ‘opzienbarend mooie’ camerawerk van Jeroen Kelderman stak, aldus de jury, boven dat van de andere deelnemers uit.

Het is voor het eerst dat de Stan Storimans Prijs is gewonnen door een ‘camjo’, een journalist die zijn eigen beelden maakt en dus niet met een cameraman werkt. Ook werd niet eerder een reportage van een regionale omroep met de Stan Storimans Prijs bekroond.

Uit het juryrapport (pdf): “De kijker wordt werkelijk overladen met beautyshots. Of het nou om een totaalshot van de omgeving gaat, om medium shots in de beperkte ruimte van een militair voertuig, of om een close-up van een vetnippel, de beelden zijn oogstrelend. Ook de rijers, de shots vanuit een rijdend voertuig, zijn zeldzaam scherp en boeiend. We zien in Nederlandse nieuwsreportages zelden een voorbeeld waarin het camerawerk de aandacht zo sterk gevangen houdt”.

De jury bestond uit voorzitter Ad van Liempt (oud-hoofdredacteur NOVA), Roel Rekko (de winnaar van 2012) Jean-Pierre Geelen (tv-recensent de Volkskrant), Marga van Praag (oud-verslaggever NOS Journaal) en Peter van der Maat (voormalig hoofdredacteur NCRV Netwerk). Zij beoordeelden de inzendingen op technische en inhoudelijke kwaliteit, op creativiteit, journalistieke alertheid en originaliteit.

De prijs is een zogeheten ‘staande tekening’ van Stan, met camera op zijn schouder, van zwart staal en 35 centimeter hoog, gemaakt door Jeroen Henneman.

Hoofdsponsor van de prijs is Vocas Sales & Services, de grootste leverancier van professionele videoapparatuur in ons land. Ook de NOS en de NVJ (de Nederlandse Vereniging voor Journalisten) leverden een bijdrage aan de totstandkoming van de prijs.

www.stanstorimansprijs.nl
Persbericht Stan Storimans Prijs 2013 (pdf)
Juryrapport Stan Storimans Prijs 2013 (pdf)
Jeroen Kelderman over ‘Missie Kunduz’ (pdf)
Genomineerden Stan Storimans Prijs 2013