Journalisten delen gratis kranten uit

maandag 12 december 2011

Journalisten van vijf regionale kranten gaan dinsdag 13 december gratis kranten uitdelen aan het publiek. Deze actie voor een betere CAO wordt gehouden bij het Haarlems Dagblad, Noordhollands Dagblad, BN/De Stem, Provinciale Zeeuwse Courant, Leeuwarder Courant en Gooi en Eemlander. De acties hebben vooralsnog een publieksvriendelijk karakter. De NVJ sluit hardere acties niet uit.

Op dinsdag worden de gratis kranten uitgedeeld op de volgende locaties:
- Haarlems Dagblad 8.00 – 9.00 uur Stationsplein, Haarlem
- Noordhollands Dagblad, 11.00 – 12.00 uur Waagplein, Alkmaar
- PZC, 11.00 – 1200 uur Weekmarkt, Goes
- Leeuwarder Courant, 12.30 – 13.30 uur Prins Hendrikstraat, Leeuwarden
- BN De Stem, 11.00 – 12.00 uur Weekmarkt, Breda
- Gooi en Eemlander.

Op woensdag 14 december zullen gratis kranten worden uitgedeeld door journalisten van Dagblad van het Noorden, Eindhovens Dagblad en Limburgs Dagblad/De Limburger.

Aanleiding voor de acties is het vastlopen van de onderhandelingen over een nieuwe CAO. Die slepen zich inmiddels al negen maanden voort. Minstens zo belangrijk is de zorg van veel journalisten over de kwaliteit van hun vak. Ook werden dagbladjournalisten in het recente verleden regelmatig geconfronteerd met reorganisaties. De afgelopen tien jaar is het aantal dagbladjournalisten met 30 procent afgenomen: van 4500 naar 3100.

Afgelopen donderdag werden de acties gestart met een Twitter-bombardement. Maandag riep de NVJ alle dagbladleden op om de auteursrechtenvergoeding te claimen.

Meer nieuws op www.nvjdagbladactie.nl