Journalisten gezocht voor onderzoek naar generatieve AI

dinsdag 27 februari 2024

De universiteiten Gent en Amsterdam doen onderzoek naar de impact van kunstmatige intelligentie op de journalistiek in België en Nederland. Onderdeel van het onderzoek is een enquête onder journalisten en stagiairs.

Het is een van de eerste wetenschappelijke onderzoeken naar het gebruik van AI door journalisten. Daarom willen de onderzoekers om te beginnen weten in welke mate Belgische en Nederlandse journalisten vertrouwd zijn met generatieve AI. Voor welke doeleinden en taken vind jij AI bruikbaar? Welke kansen zie je en welke bedreigingen? En hoe sta je tegenover ethische richtlijnen naar het verantwoord gebruik van generatieve AI?  

Vul de vragenlijst in

De enquête is gericht op zowel journalisten die generatieve AI al gebruiken of ermee experimenteren als zij die het (nog) niet gebruiken. Het invullen van de vragenlijst kost je ongeveer vijftien minuten. Help mee om de impact van AI op de journalistiek in kaart te brengen en ga meteen naar de vragenlijst!

De enquête is een initiatief van Vlaamse journalistenbond VVJ en wordt uitgevoerd door de wetenschappers Stephanie D’haeseleer, Kristin Van Damme en Sarah Van Leuven van de Universiteit Gent en Hannes Cools van de Universiteit van Amsterdam.