Journalisten niet tevreden over toegang tot overheidsinformatie

maandag 30 oktober 2023

Meer dan de helft van de journalisten (57%) is ontevreden tot zeer ontevreden over de medewerking van de overheid bij de zoektocht naar publieke informatie. Dit concludeert het onderzoeksinstituut Centerdata dat in opdracht van Adviescollege Openbaarheid en Informatiehuishouding (ACOI) en in samenwerking met de NVJ en VVOJ een enquête hield onder 256 journalisten over hun ervaringen met de Wet open overheid (Woo).

Een veel voorkomende klacht is dat het erg lang duurt voor een verzoek wordt afgehandeld. Bij meer dan de helft van de verzoeken die de ondervraagde journalisten hadden ingediend, verstreek de wettelijke termijn om een verzoek af te handelen, zonder dat een andere termijn werd afgesproken.  

Als een verzoek tot informatie uiteindelijk geweigerd werd, kreeg de overgrote meerderheid van de ondervraagde journalisten te horen dat “uitzonderingsgronden” daar de reden voor waren. In dergelijke gevallen wordt een deel van de informatie onleesbaar gemaakt of kan een document volledig worden geweigerd.

  • Vraag hier het onderzoeksrapport op 
  • Download hier de factsheet