Journalistenbeurs Universiteit van Berlijn

donderdag 10 juni 2010

Journalisten uit Europa en de Verenigde Staten worden uitgenodigd om deel te nemen aan een van de European Journalism Fellowships van het Internationale Centrum voor Journalistiek aan de Freie Universität Berlin. Deelnemers krijgen de kans om gedurende twee semesters hun kennis te vergroten, deel te nemen aan een groot onderzoeksproject en samen te werken met vakgenoten uit West- en Oost-Europa en de Verenigde Staten.

Het programma start in oktober 2011 en eindigt in juli 2012. In aanmerking komen hoogopgeleide (freelance) journalisten met meerdere jaren werkervaring. In hun aanvraag moeten zij een uiteenzetting geven over een academisch journalistiek project. Aanvragen kunnen worden ingediend in het Duits of in het Engels. Wel is een schriftelijk bewijs van kennis van de Duitse taal vereist. (bv. Goethe-Institut, Duitse Academic Exchange Service).

De deadline voor aanvragen is 1 november 2010.

Junior Fellowship: voor journalisten met ongeveer vijf jaar ervaring. Junior Fellows ontvangen een maandelijkse toelage van 1.000 tot 1.100 euro voor de duur van tien maanden.

Standaard Fellowship: voor journalisten met minstens 5 jaar ervaring. Standaard ontvangen de bursalen een maandelijkse toelage van 1.500 euro voor de duur van tien maanden.

Superior Fellowship van de Berlijnse Staatsopera Parlement Foundation: journalisten uit een van de CIS-Staten, Frankrijk, Groot-Brittannië en VS), niet ouder is dan 35, komen in aanmerking voor een buitengewone beurs van de Berlijnse Staatsopera Parlement Foundation. De beurs omvat een maandelijkse toelage van 770 euro voor studenten en promovendi en 1.300 euro voor journalisten met een doctorale graad plus accommodatie voor de duur van 12 maanden.

Sinds 1999 hebben meer dan 130 journalisten uit 30 landen deelgenomen aan de Fellowships in Berlijn. In de loop der jaren is een alumni netwerk van journalisten in Europa ontstaan.

Meer informatie en aanvraagformulier:

Europäische Journalisten Fellowships
Internationales Journalisten Kolleg
Freie Universität
Berlin Otto-von-Simson-Str. 3
14195 Berlijn Duitsland

Telefoon: +49 / (0) 30 / 838-533 15

www.ejf.fu-berlin.de
ejf@zedat.fu-berlin.de