Journalistiek heeft een prijs: geen #uitpersgroep

woensdag 6 april 2016

De NVJ is voor gelijke beloning voor gelijk werk. De tarieven van zelfstandige (foto)journalisten zijn te laag. Het gat tussen de beloning van journalisten in vast dienstverband en de beloning van zzp’ers wordt steeds groter. Omdat de Persgroep de tarieven van zelfstandige (foto)journalisten met 40% heeft verlaagd, ageert de NVJ tegen deze verlaging. Dit vinden wij onacceptabel omdat de regionale tarieven al bedroevend laag zijn. Zelfstandige (foto)journalisten kunnen er nauwelijks nog van leven en door de monopolie-positie van de Persgroep in veel regio’s hebben freelancers geen andere keus dan de slechte tarieven te accepteren.
 
De NVJ roept journalisten, regionale krantenlezers en eenieder die goede (foto)journalistiek op waarde schat op om de petitie ‘Journalistiek heeft een prijs: geen #uitpersgroep’ te tekenen.
 
Laat je niet uitpersen! Teken hier (dit kan ook anoniem)
 
Journalistiek heeft een prijs

De tariefswijzigingen die de Persgroep per 1 april heeft doorgevoerd, treffen de regionale kranten en journalisten in het hart. Door deze extreem lage tarieven is de verhouding beloning-werk volstrekt uit balans. Dit heeft effect op de waakhondfunctie van de journalistiek en op de kwaliteit. Dit treft niet alleen journalisten, maar ook de lezers.
 
Ultimatum aan de Persgroep

De NVJ had de Persgroep een ultimatum gesteld om de aangekondigde verlaging van tarieven in te trekken voor donderdag 31 maart 15.00 uur. De Persgroep is hier niet op ingegaan. Eén van de Persgroep-redacties heeft al geprotesteerd met een redactie-brede motie.
 
Eén basistarief

De Persgroep wil zoveel mogelijk met één uniform basistarief voor zelfstandigen gaan werken. Daar kan alleen van worden afgeweken bij zeer arbeidsintensieve opdrachten of als de zelfstandige (foto)journalist of columnist bekend is en een eigen naam heeft opgebouwd.
 
De NVJ vindt deze basistarieven (€ 0,13 per woord en €42,- per foto) te laag en geen recht doen aan het ondernemerschap van zelfstandigen. Bovendien is onderhandelen, gelet op de machtspositie van de Persgroep, slechts voor een enkeling mogelijk.
 
Doel acties

De NVJ wil erkenning voor professionaliteit. Journalistiek heeft een prijs. De tarieven van zelfstandige (foto)journalisten in de regio moeten naar een niveau dat kwaliteit geleverd kan worden.
 
Waarom tekenen?
 

- De tarieven zijn al te laag en mogen niet lager worden;
- De tarieven van zelfstandigen in de regio zijn 50% lager dan die van hun landelijke collega’s;
- Het gat tussen wat journalisten in dienstverband verdienen en zzp’ers wordt steeds groter;
- De dalende tarieven zijn slecht voor regiojournalistiek, nieuwskwaliteit en de samenleving.
 
Journalistiek heeft een prijs!