Laat politieperskaart niet verslonzen

maandag 27 mei 2013

OPINIE – Het salaris dat ze me als piepjong leerling-journalist boden, hield niet over maar ik kreeg wel een echte perskaart! Dat leek me een aardige aanvulling op het schamele loon want met zo’n document kon je immers overal gratis naar binnen.
De praktijk was anders en gelukkig maar. De perskaart is geen hebbeding om gratis naar de bioscoop of het stadion te kunnen, maar een document dat (foto)journalisten moeten kunnen gebruiken bij hun werk. Omdat anderen het wel interessant vinden vooraan te kunnen staan bij branden, rampen en dat soort gebeurtenissen zijn er ook buiten de beroepsgroep veel ‘perskaarten’ in omloop. Jaren geleden al is daarom de politieperskaart bedacht en ingevoerd. Een uiterst nuttig identiteitsbewijs waarmee de politie kan vaststellen met een journalist van doen te hebben en niet met een ramptoerist.

Wat jammer nou dat de politie zelf het nut van zo’n officiële kaart niet altijd meer ziet. Die indruk krijgen we tenminste uit de klachten die bij de NVF binnenkomen. Iedereen kan zich voor fotojournalist uitgeven. Een ‘perskaart’ in wel drie talen en met een indrukwekkend logo is eenvoudig te maken. Daar is weinig tegen te doen, maar erger is dat politiemensen zulke valse documenten kennelijk ook nog erkennen. Wie met zo’n kaart zwaait, krijgt van de politie net zoveel medewerking als de fotojournalisten met een landelijke politieperskaart, zo melden NVF-leden uit het oosten en noorden van het land. Weten die agenten niet beter of vinden ze 112-fotografen en dergelijke wel sympathiek? In beide gevallen ondergraven ze de waarde en de functie van de politieperskaart en dat moet de politie niet willen. De NVF wil daarom snel in gesprek met de (landelijke) politiedienst over deze praktijken. Zij sluit daarom aan bij het eerst volgende periodieke overleg tussen de NVJ en de politie eind juni.

Intussen moeten de collega’s ‘vergissingen’ van dienders vooral blijven melden via e-mail: vereniging@nvj.nl of telefoon 020-6766771 (kantooruren) of via het noodnummer 06-1529562 (24 uur per dag). Zo kunnen we er met elkaar voor zorgen dat de politieperskaart niet verslonst.

Rimmer Mulder, voorzitter NVF