Lale Gül: ‘Je moet echt een schild hebben als je je mening wilt delen’

dinsdag 19 april 2022

‘Als je een boek maakt of een journalistiek verhaal wil vertellen dat veel furore gaat maken, moet je heel zeker weten dat je dit verhaal met jouw naam eronder de wereld in wil brengen.’ 
Aldus Lale Gül, schrijver en podcastmaker van Ik ga leven en columnist bij Het Parool én een van de hoofdgasten van het Festival van de Journalistiek. Ze vertelt waar jonge journalisten rekening mee moeten houden als ze een controversieel verhaal willen vertellen en hoe ze zelf ontwikkelde na de publicatie van haar boek. 

'De vervelende berichten die ik ontvang, nemen toe. Omdat ik over vanalles mijn mening geef. Vaak deel ik deze berichten op Instagram om te laten zien wat de schaduwkant is van je mening delen in het openbaar. Daar zou ik graag over vertellen op het Festival van de Journalistiek. Hoe ga je om met kritiek? Daar heb je echt een schild voor nodig anders moet je er niet aan beginnen. Besef wat de gevolgen kunnen zijn. Het is eigenlijk een soort bevalling. Er is geen weg terug. 

Voor jezelf kiezen

Ik ontvang dagelijks berichten van mensen die mijn boek hebben gelezen en tot tranen toe geroerd zijn omdat ze zichzelf herkennen. Dat gaat om mensen die in een christelijk of joods gezin opgroeiden, of homo’s die in onvrijheid leven. Voor jezelf kiezen, voor jezelf opkomen en je niet conformeren aan dingen waar je het niet mee eens bent, vind ik één van de belangrijkste dingen in het leven. Mijn hoofddoel is om mensen te inspireren voor zichzelf te kiezen en vrijheid na te jagen.

Meisje van de Islam

Ik heb nog steeds wel het idee dat ik aan een onderwerp vastzit. Altijd als het gaat over de Islam, hoofddoeken of vrouwenonderdrukking dan verwachten mensen van mij dat ik aanschuif en mijn mening geef. Toen mijn boek net uit was, kwam ik vaak op tv om erover te vertellen. Nu bepaal ik voor mezelf of ik erover wil praten of niet. Ik vind het belangrijk om ook andere onderwerpen te bespreken. Sommige mensen vinden dat raar, die vinden dat ik dat meisje ben van de Islam en niet overal een mening over moet hebben.   

Columns schrijven

Toen ik werd benaderd door Het Parool om columns te schrijven wist ik het ook niet zo goed. Toch wilde ik het proberen. Ik ben me gaan verdiepen in het nieuws en heel erg gaan kijken welke stelling ik in wil nemen. Hoe kan ik zo goed mogelijk mijn standpunt uitleggen in zo min mogelijk woorden. Welke tegenargumenten kan ik weerleggen, waardoor ik misschien ook anderen overtuig.’
 

Je kunt Lale Gül ontmoeten op het Festival van de Journalistiek op zaterdag 21 mei in pakhuis de Zwijger. Sosha Duysker zal Lale aan het eind van het festival interviewen. Als gevierd schrijfster en columnist wordt het publiek geïnformeerd en geïnspireerd over hoe Lale Gül haar loopbaan tot nu toe ervaren heeft. Zorg dat je erbij en bent en koop een ticket.