Leden NVJ stemmen in Sociaal Plan New Skool Media

dinsdag 20 september 2022

De NVJ-leden werkzaam bij de uitgeverijen New Skool Media en Roularta Media Nederland hebben zich in meerderheid uitgesproken voor het Sociaal Plan dat de NVJ heeft onderhandeld. 

Foto Jeroen Jumelet/ANP

Aanleiding voor het Sociaal Plan is de overname van de Nederlandse tijdschriftuitgever New Skool Media door het Belgische Roularta Media.

De overname eind 2021 van New Skool Media (NSM) – bekend van diverse special interest tijdschriften en het opinieweekblad EW (vroeger bekend als Elsevier Weekblad) door Roularta Media is een feit. Bij de integratie van NSM in de Nederlandse tak van Roularta (bekend van onder andere het tijdschrift Plus Magazine) wordt door de directie rekening gehouden met vooralsnog een ‘bescheiden aantal boventallige werknemers’. Voor hen geldt nu het door de NVJ en de andere vakbonden onderhandelde Sociaal Plan dat een looptijd heeft van twee jaar.

Belangrijkste kenmerken Sociaal Plan

Het door de NVJ en de andere vakbonden onderhandelde Sociaal Plan heeft als belangrijkste punten:

  • Looptijd van 20 september 2022 tot en met 20 september 2024.
  • De (wettelijke) transitievergoeding conform artikel 7:673 van het Burgerlijk Wetboek, wordt vermenigvuldigd met factor 1,5.
  • Werknemers die tot 1 maart 2023 hun baan verliezen ten gevolgde van de overname, ontvangen deze drie maanden in extra opzegtermijn of drie maanden extra ontslagvergoeding (uiteraard bovenop de afspraken in het Sociaal Plan).
  • Er wordt een paritaire Commissie Sociaal Plan ingesteld die bij zowel boventalligheid van werknemers als herplaatsing (de zogenoemde ‘passende functie’) binnen het bedrijf om advies wordt gevraagd. Ook komt er een Beroepscommissie waar werknemers terechtkunnen als zij bezwaar hebben tegen hun voorgenomen boventalligheid.
  • Werknemers van 55 jaar of ouder krijgen de mogelijkheid hun hoger begeleidingsbudget bruto te laten uitkeren zonder opgaaf van reden binnen drie maanden na uitdiensttreding indien zij geen gebruik willen maken van scholing en/of begeleiding.

Lees hier de volledige tekst van het Sociaal Plan.