Leden NVJ wijzen sociaal plan Koninklijke BDU af

vrijdag 30 november 2012

Leden van de NVJ hebben het onderhandelingsresultaat voor het sociaal plan Koninklijke BDU afgewezen. Dat maakt dat de NVJ het resultaat niet zal ondertekenen. NVJ en de andere bonden waren in overleg getreden over een sociaal plan, nadat de directie van BDU een forse reorganisatie had aangekondigd begin oktober.

Gistermiddag werd bekend dat de leden van FNV KIEM het resultaat hadden afgewezen. Over de uitslag bij CNV Media zal na het weekend meer bekend worden. Hoe een mogelijk vervolg er uit gaat zien, is nog onbekend. Het is aan de directie van BDU om aan te geven hoe werkgever, bonden en werknemer nu verder gaan, aldus secretaris Tom Gibcus van de NVJ.

Hiermee komt voorlopig een einde aan een moeizaam onderhandelingsproces. Mede door de lage openingsinzet van BDU konden de onderhandelaars het nooit eens worden. Dat heeft er ondanks meerdere ledenbijeenkomsten en overlegronden toe geleid dat een principeakkoord niet haalbaar was. Bonden hebben moeten vaststellen dat met normaal overleg het neutraal ter stemming voorgelegde onderhandelingsresultaat het maximale was. Nu is duidelijk geworden dat dit resultaat onvoldoende is voor de NVJ-leden.

NVJ en de andere bonden waren in overleg getreden over een sociaal plan, nadat de directie van BDU een forse reorganisatie had aangekondigd begin oktober. Van de ongeveer 250 medewerkers wil BDU zo’n 50 arbeidsplaatsen schrappen. Dit zou voor de redacties van onder meer de Barneveldse Krant, nieuwsbladen en enkele vaktijdschriften betekenen dat de helft van de redactionele bezetting hun baan zal verliezen.