Lezing ACM-voorzitter over impact mediaconcentratie op positie freelancers

vrijdag 17 november 2023

Voorzitter van de Autoriteit Consument & Markt Martijn Snoep geeft woensdag 29 november ter gelegenheid van het afscheid van NVJ-voorzitter Renske Heddema en bestuurslid Ruud Rogier een lezing over de impact van de mediaconcentratie op de positie van de freelancejournalist en op de pluriformiteit. Hoe kijkt de ACM naar de onevenwichtige verhouding tussen vier grote mediapartijen en freelancers? En welke impact heeft de machtsconcentratie op de pluriformiteit in het medialandschap?

ACM-voorzitter Martijn Snoep (persfoto ACM)

Renske Heddema en Ruud Rogier hebben de afgelopen jaren de positie van freelancers in de journalistiek op de kaart gezet. De verregaande concentratie in de mediasector waarin vier grote bedrijven de markt domineren, heeft grote impact op de economische positie van freelancers en op de pluriformiteit van het medialandschap.

Welke rol kan de ACM spelen?

Als onafhankelijke toezichthouder maakt de ACM zich sterk voor goed werkende markten voor mensen en bedrijven door toezicht te houden op de mededinging, een aantal specifieke sectoren en het consumentenrecht. In de lezing van ACM-voorzitter Martijn Snoep staat de vraag centraal welke rol de ACM kan spelen om meer evenwicht te brengen in het ongelijke krachtenveld binnen de mediasector.

Martijn Snoep zal vervolgens onder leiding van FD-journalist Thomas de Heide de discussie aangaan met vertrekkend voorzitter Renske Heddema.

Benieuwd naar de visie van de ACM?

Je bent woensdag 29 november van harte welkom om de lezing van Martijn Snoep bij te wonen in Tolhuistuin, de culturele hotspot van Amsterdam. We starten om 16.30 uur. Rond 17.30 uur kun je tijdens de borrel persoonlijk afscheid nemen van Renske Heddema en Ruud Rogier én kennismaken met de nieuwe voorzitter en vice-voorzitter van de NVJ, Folkert Jensma en Rowan Blijd. Kortom, meer dan genoeg reden om te komen!

Meld je alvast aan voor de ALV

Op dezelfde locatie vindt voorafgaand de Algemene Ledenvergadering van de NVJ plaats. De ALV start om 14.15 uur en is alleen toegankelijk voor leden. We willen graag weten hoeveel leden er komen. Meld je daarom s.v.p. aan.


Locatie 

De locatie is Tolhuistuin, IJ-promenade 2, Amsterdam-Noord. Makkelijk te bereiken met de pont, tegenover het Centraal Station Amsterdam.

Parkeergelegenheid

De dichtstbijzijnde parkeergarage is onder de A’DAM Toren, Overhoeksplein 5, 1031 KS. Vanaf hier is het circa 150 meter lopen naar het Paviljoen. Ook kun je parkeren aan de centrumkant van de stad bij Parking Centrum (Oosterdokstraat 150) en de pont naar Buiksloterweg nemen aan de noordzijde van het station.