Lira biedt freelancers nieuwe mogelijkheid voor extra inkomsten

dinsdag 19 september 2017

Vanaf dit jaar kunnen freelancers ook in aanmerking komen voor thuiskopievergoedingen voor artikelen in digitale kranten en tijdschriften. Stichting Lira keert deze vergoedingen uit.

Freelance journalisten hebben met ingang van dit jaar een nieuwe mogelijkheid voor extra inkomsten. Voor leenrechtvergoedingen voor artikelen, verschenen in Nederlandse tijdschriften, kwamen zij al in aanmerking. Ook keert Lira al jaren reprorechtvergoedingen aan freelancers uit voor artikelen in kranten en publiekstijdschriften. Dit is nu uitgebreid met zogenaamde thuiskopievergoedingen.

Laptops, smartphones en e-readers

Deze vergoedingen worden betaald uit de heffingen die fabrikanten en importeurs van harddiscrecorders, laptops, smartphones en - sinds 2015 - ook e-readers afdragen.

Steeds vaker worden (digitale) kranten- en tijdschriftartikelen op deze apparaten gekopieerd. Daarom komen nu ook freelance journalisten voor de thuiskopievergoeding in aanmerking. Dat geldt niet alleen voor artikelen verschenen in kranten en publieksbladen, maar óók voor publicaties in educatieve, wetenschappelijke en vak-uitgaven.

Lira roept freelancers op hun claim in te dienen voor hun publicaties uit de periode 2014 tot en met 2016.

Opgave vergoedingen

Om in aanmerking te komen voor deze vergoedingen, moeten journalisten opgave doen bij Stichting Lira. Dat kan via een account op de website van Lira. Opgave doen kan voor artikelen verschenen in 2016, maar ook nog voor artikelen verschenen in 2014 en 2015.

  • Opgaven die vóór 30 september 2017 via de web-portal van Lira binnenkomen, kunnen nog dit jaar worden verwerkt en uitgekeerd. Voor meer informatie: zie de website van Lira