Lira en Pictoright winnen rechtszaak tegen Gemeente Leiden

vrijdag 19 december 2014

De gemeente Leiden had voorafgaand aan het online zetten van haar archief van ruim 750.000 krantenpagina’s toestemming nodig van de bij Lira en Pictoright aangesloten freelance tekst- en beeldmakers van wie werk was opgenomen in het digitale archief. Dit oordeelde de rechtbank op 17 december in de procedure die Lira en Pictoright tegen het archief van Erfgoed Leiden (voorheen Regionaal Archief Leiden) hadden aangespannen. Gebeurt dat niet, dan kan de gemeente een dwangsom verwachten die kan oplopen tot 250.000 euro.

Lira en Pictoright startten de procedure in 2013, nadat twee jaar durende onderhandelingen tussen partijen op niets uitliepen. Zowel het archief als de gemeente Leiden bleken niet bereid om een collectieve regeling te treffen met Lira en Pictoright ten behoeve van de rechthebbende freelance journalisten en beeldmakers, ook niet na acties door ondermeer de NVJ en NVF. Niet alleen voor de rechthebbenden, maar ook voor de archiefinstellingen is een collectieve regeling veruit de meest praktische en efficiënte weg om grootschalige digitaliseringsprojecten mogelijk te maken.

Nu de rechtbank bevestigd heeft dat het archief inbreuk maakt op de auteursrechten van de journalisten en beeldmakers, hopen Lira en Pictoright dat partijen alsnog toekomstbestendige afspraken kunnen maken.

Eerder verschenen: