Maak tijdens de Nacht kennis met mentorenprogramma

woensdag 23 september 2015

Wil je je verdiepen in onderzoeksjournalistiek? Of wil je beter leren fotograferen?  De NVJ start dit jaar nog met een mentorenprogramma. Tijdens de Nacht van de Journalistiek op 26 september wordt kort uit de doeken gedaan wat je als deelnemer kunt verwachten. Gastheer Frénk van der Linden interviewt dan fotojournalist Remko de Waal van het ANP over zijn motieven om mee te doen als mentor. 

De NVJ lanceert tijdens de Nacht van de Journalistiek op zaterdag 26 september haar NVJ mentorenprogramma voor en door jongeren. Beginnende journalisten – maximaal twee jaar afgestudeerd – kunnen als lid van de NVJ een beroep doen op de begeleiding van een ervaren en succesvolle collega.  

Hoe het werkt

Een mentoraat duurt een half jaar. Tijdens deze periode kan de startende journalist één concrete vraag over zijn werk voorleggen aan zijn mentor. Deze vraag kan over alles gaan, mits deze betrekking heeft op het journalistieke vak. Het doel is om de startende journalist professioneel op weg te helpen. De NVJ koppelt de mentoren aan de mentees aan elkaar,  afhankelijk van de vraag van de mentee.

Twee uur per maand

Een mentor is een half jaar lang in principe twee uur per maand voor zijn ‘mentee’ beschikbaar. De NVJ betaalt 50% mee aan de totale kosten, waardoor een mentee €12,50 per uur betaalt in plaats van €25,-. De totale kosten voor de 6 maanden komen daarmee op €150,-. Alleen leden (ViP) mogen deelnemen. 

Kick-off 5 november

Tijdens de Kick-off  - op donderdag 5 november – kunnen de mentees kennismaken met de mentoren.

  • Heb je je nog niet aangemeld voor de Nacht van de Journalistiek? Doe het nu en maak kans op een van de twee cursussen die NVJ Academy verloot: Filmen met je smartphone en Van idee naar tekst. Leden van de NVJ, DuPho en FNV Kiem betalen € 15,- voor de Nacht (Niet-leden betalen € 30,-) 

Mentoren gezocht

De NVJ is nog op zoek naar ervaren journalisten die startende journalisten op weg willen helpen. Zij kunnen zich tot en met 15 oktober bij de NVJ melden bij Jim Verhoef, jverhoef@nvj.nl onder vermelding van ‘mentor’.