Manon van den Brekel toegetreden tot hoofdbestuur NVJ

maandag 24 juni 2019

Manon van den Brekel is zaterdag toegetreden tot het hoofdbestuur van de NVJ. Zij neemt de plaats in van Jisca Cohen, die tijdens de Algemene Ledenvergadering afscheid heeft genomen als bestuurslid.

Manon van den Breken aan het woord tijdens de ALV op 22 juni (foto: Paul Teixeira)

Manon van den Brekel (1989) is freelance journalist en studeert Colonial and Global History in Leiden. In 2015 studeerde ze af aan de School voor Journalistiek in Tilburg, waarna ze tweeënhalf jaar werkte bij het Eindhovens Dagblad. Ze schreef verder voor onder meer De Correspondent en De Ware Tijd. In 2017 publiceerde ze haar boek Massa-executies op Sulawesi: Hoe Nederland wegkwam met moord in Indonesië.

Hard maken voor inclusieve journalistiek en positie jonge journalisten

'Toen ik vier jaar geleden mijn journalistiekdiploma behaalde, kwam het absoluut niet in me op om te solliciteren naar een baan in dienstverband. Voor mij was het – zoals voor vele jonge journalisten – al jaren duidelijk: ik zou als freelancer mijn geld verdienen. Niet veel later kreeg ik echter een tweejarig contract aangeboden, maar na afloop daarvan werd ik geconfronteerd met iets waarmee veel startende journalisten te maken hebben: na een tijdelijk contract lig je er weer uit. Voor mij was de moeilijke arbeidsmarkt één van de redenen om toe te treden tot het bestuur van de sectie Vers in de Pers van de NVJ, waarvan ik sinds drie jaar voorzitter ben.'

Diezelfde arbeidsmarkt was voor Manon van den Brekel één van de redenen om zich kandidaat te stellen voor een bestuursfunctie in het hoofdbestuur. 'Een andere zeer belangrijke reden is dat ik me hard wil maken voor inclusieve journalistiek. Met de sectie Vers in de Pers hebben we er de afgelopen jaren voor gezorgd dat diversiteit op de radar is gekomen binnen de NVJ en ik wil die goede ontwikkeling helpen voortzetten in het hoofdbestuur. Ik denk namelijk dat – naast de steeds flexibeler wordende arbeidsmarkt – inclusieve journalistiek de voornaamste uitdaging is binnen het huidige journalistieke landschap. De NVJ moet en kan in mijn ogen veel meer betekenen dan ze nu doet voor journalisten van kleur, voor vrouwelijke journalisten en voor redacties die graag diverser willen worden, maar niet goed weten hoe.'

Leden van de NVJ hebben in de afgelopen weken hun voorkeur (63%) uitgesproken voor Manon van den Brekel. Tijdens de ALV afgelopen zaterdag vond de definitieve verkiezing plaats.