Meepraten over omroepbestel

dinsdag 26 januari 2010

Terwijl iedereen in Hilversum over elkaar heen buitelt om er in de komende concessieperiode (vanaf september aanstaande) maar zo goed mogelijk uit te komen, is minister Plasterk al met zijn hoofd in 2016. Hoe ziet het omroepbestel er in de toekomst uit? Geen overbodige vraag, want vriend en vijand is het over één ding eens: het bestel kraakt aan alle kanten.

Het uitgangspunt van Plasterk is dat de publieke omroep in één of andere vorm nodig is en blijft. Ook in toekomst de garantie voor kwaliteit, verscheidenheid, toegankelijkheid en continuïteit. Maar daarbij vraagt hij zich wel af of de overheid er meer aan moet doen die zaken ook bij de commerciële media te verbeteren.

Daar waar de minister al eerder heeft aangegeven te vinden dat de reclame op de sites van de publieke omroep aan banden te willen leggen, is hij er wel van overtuigd dat de publieke omroep zich moeten blijven manifesteren op de ‘nieuwe’ platforms. En tenslotte vraagt de minister zich hardop af welke (duurzame) samenwerking tussen de publieke omroep en andere journalistieke, culturele en educatieve organisaties wenselijk is in de toekomst.

Op zichzelf heel relevante zaken waar vanuit verschillende invalshoeken naar gekeken kan worden. Vandaar dat de minister tal van (belangen)organisaties, waaronder de NVJ, betrekt in de zoektocht naar de antwoorden op deze vragen. Reden voor ons om op de – reclamevrije – Villamedia Community de gelegenheid te bieden om mee te praten over dit onderwerp. Kom dus gerust eens langs in de groep Omroep van de Community!

Marc Visch, secretaris Omroep

Lees ook de blogs van Marc Visch op community.villamedia.nl:
- Hoezo veranderen bij de Publieke Omroep
- Red de correspondent
- De filiaalmanagers