Meld klachten over werken tijdens avondklok

maandag 25 januari 2021

De NVJ heeft afgelopen weekend meerdere klachten ontvangen van journalisten die door de politie werden belemmerd hun werk te doen tijdens de avondklok. Heb je een ervaring? Meld het ons. In geval van bedreigingen raden we journalisten aan om incidenten te melden bij PersVeilig.

Foto: Olaf Kraak

Dit weekend kreeg een fotojournalist in Eindhoven, die zich kenbaar maakte met een politieperskaart en twee mensen op straat interviewde, een proces verbaal vanwege ‘samenscholing’. De NVJ vindt dat journalisten – op gepaste afstand – een interview op straat moeten kunnen doen en zal aan Justitie vragen om dit ook aan handhavers duidelijk te communiceren.

Een andere journalist werd beboet omdat zij naast een eigen verklaring en perskaart een werkgeversverklaring van Reuters bij zich had, en niet die van Rijksoverheid.

Meld klachten

Heb je ervaringen met betrekking tot het werken tijdens de avondklok en de handelwijze van de politie? Meld het ons via vereniging@nvj.nl o.v.v. klachten over politie tijdens avondklok.

Meld bedreigingen bij PersVeilig

In het eerste weekend van de avondklok zijn meerdere journalisten bedreigd. Zondagmiddag voelde de NOS zich genoodzaakt om uit Urk te vertrekken, nadat een beveiliger van een cameraman werd belaagd. In Tilburg werd een journalist van het Brabants Dagblad zondagavond bekogeld met stenen en ingesloten.

Ben je tijdens de uitoefening van je werk in aanraking gekomen met agressie of geweld? Meld een incident bij PersVeilig.