Mentorenprogramma: ‘Onderschat niet wat je kan toevoegen’

donderdag 27 februari 2020

‘Door mijn mentor heb ik een middag doorgebracht met fotografe Maggie Steber, een van mijn helden. Ze heeft mijn foto’s bekeken en van commentaar voorzien,’ vertelt een zichtbaar tevreden deelnemer op de terugkomdag van het NVJ Mentorenprogramma op 13 februari.

Foto: Remco Gielen

Zijn mentor voegt eraan toe dat hij het ‘juist’ erg leuk vindt om zijn netwerk voor zijn mentee in te zetten. De andere mentoren zijn het daarmee eens. Ook handig, zo’n netwerk, voor het omzeilen van de digitale stapel pitches die er bij chefs en hoofdredacteuren op het bureau ligt. Al heeft een van de deelnemers in de afgelopen drie maanden honderdnegentig sollicitaties verstuurd, soms tientallen op een dag. ‘Maar ik wist niet eens dat ze een baan in vaste dienst zocht!’, roept haar mentor naar de kring van mentees en mentoren die allemaal hun oren niet kunnen geloven.

We praten met zeven mentees en zeven mentoren over de eerste maanden van het mentorenprogramma. Twee koppels konden er vandaag niet bij zijn. De mentees en mentoren vertellen over hun samenwerking en wat ze bereikt hebben. De enthousiaste sollicitante blijkt niet de enige die heeft besloten om een journalistieke functie in vaste dienst te zoeken. ‘Dat is ook goed voor het opbouwen van een eigen netwerk,’ onderstreept een van de mentoren als we het over de voordelen van een vast dienstverband hebben.

Maar wat als je toch freelancer blijft? ‘Onderschat niet wat je kan toevoegen,’ stelt een door de wol geverfde mentor. ‘En onderschat niet wat je al weet en wie je kent door je achtergrond en eerdere werkervaring.’

Een van de deelnemers heeft jaren in de marketing gewerkt. ‘Waanzinnig interessant!’, reageert een andere mentor enthousiast. ‘Waarom wil je daar weg?’ Goeie vraag, antwoordt hij. ‘Ga op zoek naar wat je beweegt. Wat zie je om je heen? Dat is voor iedereen anders.’ Al is het niet makkelijk om de journalistieke waarde te herkennen van zaken waar je al veel van afweet: ‘Check het dan bij anderen. Praat erover.’

Na ons kringgesprek praten we zelf ook nog even na bij de borrel. Het is goed om elkaar op te zoeken, zeker als freelancer, merk ik maar weer. En daarbij maakt het niet uit hoe lang je al in het vak zit.

Auteur: Liset Hamming