Minister wil overleg met NVJ over 112-publicaties

maandag 18 maart 2013

Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie wil overleggen met de NVJ over het publiceren van privacy-gevoelige informatie zoals adressen bij 112-berichten. Hij deed deze uitspraak naar aanleiding van Kamervragen van de SP-kamerleden Kooiman en Gesthuizen. De NVJ dringt al jaren aan op een betere informatievoorziening en alarmering voor de pers. De nu voorgenomen verdere inperking vanwege “privacy-argumenten” vindt de NVJ onacceptabel.

Beluister het interview met Thomas Bruning over dit onderwerp tijdens NCRV lunch!

De kamerleden verbaasden zich over het feit dat “112-meldingen vrijwel direct zichtbaar zijn op diverse websites en dat daarbij soms zelfs het feitelijke adres van de melder of het adres waar de melding betrekking op heeft wordt weergegeven”. Volgens Opstelten zijn deze gegevens nog maar korte tijd beschikbaar voor de media.” In de nabije toekomst zal het P2000 berichtenverkeer gecodeerd worden verstuurd waardoor het ‘scannen’ van de berichten niet meer mogelijk is”, aldus de minister.

Het is de verantwoordelijkheid van de pers om zorgvuldig met privacy-gevoelige informatie om te gaan, en niet de rol van politie en hulpdiensten om de pers haar controlerende taken op deze oneigenlijke wijze onmogelijk te maken, aldus de NVJ. “Wij zullen het gesprek met de minister benutten om deze boodschap over te brengen en constructieve suggesties aan te dragen om de informatievoorziening naar de pers te verbeteren”, aldus Thomas Bruning van de NVJ.

Meer bij Villamedia