Moeilijk interview? Met oprechte interesse kom je het verst

donderdag 1 juli 2010

Pas laten vallen dat je journalist bent als de voordeur al is dichtgevallen. Of gewoon eerlijk zeggen: ik begrijp dat ik de allerlaatste ben met wie u wilt spreken, maar toch zou ik graag even met u praten. Parool-verslaggever Hanneloes Pen en documentairemaker Jessica Villerius vertelden vrijdag 25 juni in de ViP-workshop ‘Moeilijke interviews’ hoe zij mensen zover krijgen om over precaire onderwerpen te praten.

Voorbeelden hadden beide sprekers te over. Zo sprak Hanneloes uitgebreid met de Amsterdamse Ronnie J., die haar gehandicapte dochter ombracht. Onlangs interviewde ze de moeder van een tiener die zelfmoord pleegde. Jessica maakte twee documentaires over jonge meisjes met anorexia, en ging voor ‘Wortels van het kwaad’ op zoek naar Marc Dutroux en zijn familie.
Jessica kan meer tijd nemen om mensen te benaderen, maar moet ze uiteindelijk zover krijgen dat ze voor de camera willen. Hanneloes heeft met een dagelijkse deadline meer haast, maar haar geïnterviewden hoeven niet per se met hun kop in de krant. Toch hanteren beiden dezelfde aanpak: geduld hebben en steeds een stapje dichterbij komen. Niet gelijk op de stoep gaan staan bij degene die je moet hebben, maar eerst bij het hoekhuis aanbellen. Ze bedienen zich niet van ingestudeerde openingszinnen of geveinsde belangstelling voor de kamerplant: het verst kom je met oprechte interesse.
Een 25-tal ViPpers en andere belangstellenden ondervroegen het tweetal twee uur lang over hun werkwijze: van waar hun ethische grens ligt tot wat je aantrekt naar een interview. Een zeer geslaagde avond!

Voorlopig was dit de laatste workshop voor jonge journalisten. ViP is inmiddels druk bezig met het voorbereiden van de Nacht van de Journalistiek, dit jaar voor het eerst in het Haagse Nieuwspoort. Het thema: ‘Politieke verslaggeving, een kunst op zich’. Houd www.nachtvandejournalistiek.nl in de gaten voor meer informatie!