Mogelijkheden en kansen in tijden van corona

maandag 6 juli 2020

Deze tijd zit vol onzekerheden. Hoe vergaat het onze beroepsgroep op dit moment? Hoe verlopen de gesprekken met DPG, Mediahuis en ANP-HH? NVF-voorzitter Eric Brinkhorst brengt je op de hoogte.

Dien projecten in

We krijgen na veel dramatische berichten nu ook het geluid dat er weer deuren open gaan; dat er in elk geval in de zakelijke markt weer opdrachten loskomen. En dan zijn er nog tal van fondsen die zitten te wachten op jullie projecten. Maak er gebruik van! Werk bijvoorbeeld samen en maak in deze unieke tijd een mooi project. Wil je weten hoe je een projectplan moet maken? Of wat jouw product uniek maakt? In september en oktober geven we een training speciaal voor fotojournalisten: Onderhandelen en ondernemen. Deelname is gratis voor NVF-leden betrokken bij FJHEP. Hierover ontvang je nog een e-mailing.

Speel je in de kijker

Een andere manier om je in de kijker te spelen, is het etaleren van het mooie werk dat jullie maken. Zoals in Focus Magazine, waar wij een goede partner in hebben gevonden. In het net op de deurmat gevallen nummer van Focus Magazine staan bijvoorbeeld twee toppers: NVF-leden Ilvy Njiokiktjien en Vincent Mentzel. Fotojournalisten die altijd achter hun intuïtie  aan zijn gelopen. Blijvend nieuwsgierig zijn. Blijvend vragen, kritisch kijken en vastleggen.

Gesprekken met DPG, Mediahuis en ANP-HH

Verder blijft de NVF bezig om betere condities voor de collega’s voor elkaar te krijgen. Om jullie een update te geven: inmiddels zijn er weer gesprekken met DPG en Mediahuis gevoerd. De deuren zijn geopend.  En dan is er nog ANP-HH. Die hebben de twee beeldbanken samengevoegd. Het bekende label ‘Hollandse Hoogte’ is nu nagenoeg vervaagd. Ook hier is de NVF (Paul Teixeira en Thomas Bruning) in gesprek geweest met de directie. Het door het ANP geschreven document hebben we op verzoek van het ANP zelf meegestuurd met deze nieuwsbrief.  Leg dit eens naast onze samenvatting van het gesprek. Er zijn tijdens het gesprek veel vragen beantwoord.  Maar er is ook nog veel onduidelijk.  

Zoom-meeting 10 juli

Op 10 juli aanstaande organiseert ANP-HH een officiële meeting via Zoom. Bij de aanmelding voor de meeting kreeg je de mogelijkheid om vragen te stellen. Dat heb ik alvast gedaan en de door ANP snel geleverde antwoorden van wil ik graag met jullie delen:

Hoe kun je het premium portretten instellen en hoe kun je je tarief hierin bepalen?
ANP: Premium portretten worden onder premium gezet als wij ze als premium beoordelen. Je kan je portretten altijd aanbieden bij ons als premium, wij zullen dan beslissen of ze in de categorie premium portretten behoren. Niet alle portretten onder premium, hebben ook een minimaal tarief. Mocht het beeld wel een minimumtarief hebben voor premium portraits, dan bedraagt die 90 euro. Dat minimale tarief kan aangevraagd worden door een fotograaf, maar wordt uiteindelijk door ons bepaald. 

Wat zijn de exacte voorwaarden omtrent de premium portretten? Moet dit geen premium portal worden? 
ANP: De voorwaarden voor Premium Portretten worden bepaald door ons. Premium Portretten is een filter op de website, waar we deze portretten tonen. Ander premium beeld tonen we in dossiers, events of via Gekozen door Hollandse Hoogte. 

Prijsstelling regio vs landelijk. En hoe wordt dit bepaald? Of upload je het in ‘regio’.
ANP: Er is geen verschil in prijsstelling regio versus landelijk. Ook het tonen van bepaalde events onder regio wordt bepaald door het ANP. 

Hoe wordt de manier van aanbieden van beelden op de site ingesteld? Wat wordt als eerste getoond?  Verandert dit?
ANP: De manier van aanbieden op de website wordt bepaald door de fotoredactie in samenwerking met afdeling beeldproducties. 

Heb je invloed op de persoonsherkenning? Als je een tweeling fotografeert? 
ANP: In principe niet, het is een automatische tool. Wij kunnen deze uiteraard corrigeren in het geval van een tweeling en eventueel aanvullen. Als bijvoorbeeld een nieuw belangrijk persoon in de media komt, kunnen we deze persoon introduceren aan de tool, zodat hij dat in het vervolg weet. 

Verandert er verder nog iets in de backoffice / picturepack?  
ANP: Voor fotografen zijn de veranderingen minimaal. 

Kun je met ftp blijven uploaden?  Waar komt dit dan terecht?
ANP: Ja dat kan, gewoon via de gebruikelijke weg. Deze beelden komen dan in onder je eigen bron binnen. Ze zijn dan dus zichtbaar in de beeldbank. Pas als wij of de redactie er een event van maakt, staan ze ook daadwerkelijk op de homepage. 

Laat je horen!

Er zijn uiteraard meer vragen te verzinnen. We blijven hier bovenop zitten en zijn al bezig met het verkennen van andere mogelijkheden. De NVF is een vereniging. We doen wat de leden willen. Daarom krijg je binnenkort ook een mini-enquête over eventuele vervolgstappen. Laat je horen!

De 750 fotojournalisten die de petitie voor betere tarieven hebben ondertekend, vormen een golf van gelijkgestemde belangen.  Als NVF zijn we een Gallisch dorpje met met zijn onverzettelijke Galliërs,  Asterix en Obelix, en hun toverdrank. En die toverdrank zijn wij, samen. Zelf krijg ik energie wanneer we onrecht kunnen ombuigen naar iets positiefs.   

Groet, Eric Brinkhorst