Nederland opnieuw in lockdown: eerdere update voor zelfstandige (foto)journalisten blijft gelden

maandag 20 december 2021

Om verspreiding van de nieuwe variant van het coronavirus in te dammen geldt in Nederland weer een lockdown tot ten minste 14 januari. Hoewel veel journalistiek werk doorgaat, zijn met name (foto)journalisten werkzaam in de kunst-, cultuur-, sport- en evenementenbranche geraakt. Zelfstandigen die inkomsten verliezen, kunnen dat delen via deze enquête

De binnenstad van Maastricht in lockdown. Foto Jean-Pierre Geusens/ANP/Hollandse Hoogte

Alle informatie over de lockdown kun je vinden op de website van de Rijksoverheid. De regelingen voor zelfstandigen zoals omschreven in de eerdere update van 15 december blijven gelden. De Creatieve Coalitie, waar de NVJ onderdeel van is, vindt de huidige steunpakketten te sober en blijft pleiten voor extra steunmaatregelen voor zelfstandigen. Ter ondersteuning daarvan verzamelt de Creatieve Coalitie ervaringen van freelance journalisten via een anonieme vragenlijst. Deze enquête moet inzicht geven in de financiële gevolgen van de coronacrisis voor de werkenden binnen de creatieve en culturele sector. Invullen kan tot 15 januari 2022. 

Fondsen

Het Matchingfonds kan geen aanvragen meer verwerken, omdat het fonds de middelen van dit jaar heeft uitgekeerd. Eind januari 2022 komen er weer nieuwe aanvraagmogelijkheden voor schrijvende journalisten.

Voor fotojournalisten komen in januari werkbeurzen beschikbaar vanuit het NVF-fonds. Dit zal half januari via de NVF-nieuwsbrief worden aangekondigd. Het werkbeursfonds is een regeling naast de toekomstige regeling die via Pictoright beschikbaar zal komen.