Nederlandse actie voor vrijlating journalisten in Egypte

donderdag 3 juli 2014

PERSBERICHT - De NVJ en het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren zullen vrijdag 4 juli aan de Egyptische ambassadeur in Den Haag een brief overhandigen. Hierin wordt aangedrongen op garanties van de Egyptische regering met betrekking tot de vrijheid van de pers, de onmiddellijke vrijlating van drie in Egypte veroordeelde journalisten en de herziening van de verstekveroordelingen van elf andere journalisten, onder wie de Nederlandse journaliste Rena Netjes.  

De journalisten zijn beschuldigd van samenzwering met terroristen in Egypte en veroordeeld tot celstraffen. Harde bewijzen voor de beschuldigingen ontbreken en van een eerlijk proces is geen sprake geweest. Het veroordelen van de journalisten is een ernstige schending van het recht op een vrije pers, een grondrecht dat Egypte ook in internationale verdragen heeft onderschreven.

Het Genootschap van Hoofdredacteuren en de NVJ roepen journalisten en politici op om bij de overhandiging van de brief aan de ambassadeur aanwezig te zijn. De overhandiging van de brief door de voorzitter van de NVJ, Marjan Enzlin, vindt plaats op vrijdag 4 juli om 13.00 uur bij de Egyptische ambassade aan de Badhuisweg 92 in Den Haag.

Noot voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Marjan Enzlin, voorzitter bestuur NVJ, 06 50599528
Thomas Bruning, algemeen secretaris NVJ, 06 20495245

Marcel Gelauff, voorzitter Genootschap van Hoofdredacteuren