Niet wachten tot de goede achternaam solliciteert

donderdag 26 april 2018

Mijn opa bekende me eens dat hij zijn eerste baan in de journalistiek mede te danken had aan zijn achternaam. Dat was in de jaren vijftig, de hoofdredactie wilde graag dat alle 'zuilen' op de (neutrale) redactie vertegenwoordigd zouden zijn. "Ik heb lekker niet gezegd dat ik niet eens echt joods ben", zei hij met een grote grijns.

Of hij dat vooraf wist of pas ontdekte toen hij al begonnen was, weet ik helaas niet meer (en ik kan het hem niet meer vragen). Wat ik wel nog weet is dat ik het nogal belachelijk vond. Lekkere manier om je redactie representatief aan de samenleving te maken, alleen maar kijken naar iemands achternaam. Zou die hoofdredacteur hebben zitten wachten tot er toevallig een sollicitatiebrief binnenkwam van een Cohen of Polak?

Toch worstelen we daar zo'n zeventig jaar later nog steeds mee. Je kan als redactie wel diversiteit nastreven, maar hoe zorg je er op een goede manier voor dat je redactie ook echt divers(er) wordt?

Ik ben blij dat de sectie ViP voor het tweede jaar op rij een zomerborrel organiseert rond dit thema. Van vorig jaar heb ik één ding goed onthouden: als redactie moet je niet wachten tot 'ze' zich melden, je moet zelf verantwoordelijkheid nemen.

Dit jaar gaat het vooral om de praktische kant. Ik citeer uit de aankondiging: "Steeds meer mediabedrijven uit de Nederlandse journalistiek hebben diversiteit hoog op de agenda staan en geven aan de stap naar een meer inclusieve journalistiek te willen zetten. Maar wat brengt dat voor praktische consequenties met zich mee? Is werving genoeg? En hoe worden journalisten met verschillende achtergronden ondersteund?"

Als afgevaardigde van het NVJ-hoofdbestuur praat ik die avond mee in het panel, maar ik weet nu al dat ik niet op alle vragen antwoord zal hebben. Ik hoop er dan ook vooral te horen wat de NVJ zou kúnnen en wellicht moeten doen om journalisten en redacties hierbij te ondersteunen.

Kan je niet naar de borrel, maar wil je hier wel graag over meedenken? Stuur dan een e-mail naar vereniging@nvj.nl onder vermelding van Diversiteit.

(Ik beloof dat dit niet de enige manier zal zijn waarop we gaan proberen de NVJ en redacties diverser te maken.)