Nieuw collectief pensioenfonds voor zzp’ers

donderdag 19 juni 2014

Pensioenuitvoerder APG gaat een aangekondigde pensioenfonds voor zzp’ers opzetten. Het initiatief wordt gesteund door NVJ Zelfstandigen en NVF Fotojournalisten. Het fonds moet in januari 2015 van start gaan. Door samenwerking met Zelfstandigen Bouw, Stichting ZZP Nederland, FNV Zelfstandigen en PZO-ZZP is het initiatief door zijn collectiviteit flink goedkoper dan bestaande individuele pensioenproducten voor zzp’ers. ‘Het fonds is een goed alternatief voor individuele commerciële verzekeringen die peperduur zijn’, aldus Rosa García López, secretaris NVJ Zelfstandigen en NVF.

Zzp’ers kunnen een bedrag naar eigen inzicht inleggen en mogen zelf beslissen op welk moment tussen hun 60ste en 70ste levensjaar het pensioen ingaat. Ze kiezen dan een voor een pensioen met een looptijd van tien, vijftien of twintig jaar. Het opgebouwde pensioenvermogen kan ook worden gebruikt bij langdurige arbeidsongeschiktheid.

‘Het nieuwe initiatief is een doorbraak voor zzp’ers’, zegt  Rosa García López, secretaris NVJ Zelfstandigen en NVF . ‘Winstpunt is de betere bescherming van het pensioengeld en de mogelijkheid om geld op te nemen bij arbeidsongeschiktheid. Het fonds is een goed alternatief voor individuele commerciële verzekeringen die peperduur zijn.’

APG, een van de grootste pensioenbeleggers, beheert 30 procent van alle collectieve pensioenen, waaronder ambtenarenpensioenfonds ABP.