Nieuw: feuilleton digitale media

vrijdag 29 september 2017

Dit is de eerste bijdrage in een serie op deze site, waarin we handige weetjes op het gebied van digitale media behandelen. Deze aflevering gaat over het omzetten van een PDF-document in een leesbaar Word-document. In de volgende stukjes van deze reeks worden andere aspecten besproken. Vragen en opmerkingen kun je richten aan herman@spinhof.nl

 

Hieronder volgt de tekstversie van het feuilleton. Open ook via deze link of onderstaand onder Downloads een pdf met dezelfde stappen als onderstaand, maar dan geïllustreerd met screenshots.

Van PDF naar Word

Hoe zet je een PDF-document om in een leesbaar en goed vormgegeven Word-document? Als je die omzetting doet vanuit het PDF-document, dan gaat de vorm meestal geheel verloren, zeker als die tabellen of grafieken bevat.

Stel, je wil een publicatie maken over het jaarverslag van een bedrijf. Download het betreffende PDF-document en zet het in een map van je voorkeur. Als voorbeeld neem ik het jaarverslag 2016 van TMG.

  1. Ga naar het PDF document om te downloaden
  2. Download PDF-document en sla op in map van computer
  3. Sluit computermap en start het Word-programma met een ‘nieuw’ document op de gebruikelijke wijze
  4. Open nieuw document en ga naar bestandenlijst (in menu links boven)
  5. Ga naar betreffende PDF-bestand en open dat in het Word-document
  6. Er verschijnt een mededeling midden in het scherm, klik op OK en wacht geduldig tot document in Word is geopend
  7. In het Word-document kan je vervolgens alle bewerkingen doen die in Word mogelijk zijn. Knippen en plakken en handig is bijvoorbeeld om tabellen die je in een stukje wil gebruiken, over te plaatsen zonder dat de lay-out verloren gaat. Uiteraard wel bron vermelden.

Downloads