Een nieuw initiatief

dinsdag 10 mei 2016

‘Gevaarlijk spel’, luidde de titel van een (vervolg)studie van de Universiteit van Amsterdam uit 2011 naar de verhouding tussen pr & voorlichting en de journalistiek. Een studie over de spanning en ‘problematische’ verhouding tussen journalistiek en voorlichting. Zelfs het woord oorlog werd genoemd om de tegenstelling tussen beide groepen karakter te geven.

Hoe erg is het dan om met jezelf oorlog te voeren? Want in een paar jaar tijd is er veel gebeurd. Het slagveld binnen de media heeft een leger aan zzp’ers opgeleverd die al lang niet meer tot een van de twee groepen kunnen worden toegerekend met bijpassende beeldvorming. Met de zelfstandige status verdwijnen de grenzen. Nog los van het feit dat veel journalisten die de bui zagen hangen overgestapt zijn naar het communicatie vak, als woordvoerder of als communicatieadviseur. Veel van die zzp’ers zijn het ene moment onafhankelijk journalist en het andere moment doen ze een communicatieklus voor een bedrijf of organisatie.

Vanouds kent de NVJ een kleine sectie voorlichters. Wat hen bindt met de NVJ is dat er affiniteit is met het vakbondswerk en de journalistiek (zelf was ik zo’n overstapper van journalistiek naar communicatie).

Het moet gezegd worden: de tegenstelling tussen journalisten en voorlichters was groot en de sectie voorlichters binnen de NVJ hing er een beetje slapend bij.

Maar tijden en mensen veranderen en het is tijd voor actie.

Vanuit de sectie is het initiatief gegroeid om een platform in te richten om de hybride collega’s te ondersteunen. We willen kennis en netwerk delen. We willen debatbijeenkomsten, bijvoorbeeld over een gezonde invulling van het hybride werken en pogen daarbinnen de tegenstellingen te overbruggen en minstens bespreekbaar te maken. En we denken verder na over meer initiatieven om elkaar te helpen en te enthousiasmeren.

Hulp en debat zijn de twee kernwoorden van ons initiatief.

Komend jaar worden er twee bijeenkomsten georganiseerd. De eerste, de startbijeenkomst op 8 juni, gaat over de arbeidsmarkt, journalistiek/voorlichting in de regio, de (ver)houding van journalisten en voorlichters, en hoe word je een hybride journalist. 

Daarnaast zijn we van plan regelmatig een nieuwsbrief te organiseren, netwerkhulp te bieden en meer.

Vooralsnog is dit een pilot die tot eind van dit jaar loopt. Het initiatief telt op dit moment  een tiental NVJ’ers. Wie doet er nog meer mee en/of vindt hier iets van?

Dit blog is de aftrap, maar wil ook als blog debat losmaken en ervaringen uitwisselen. Een groep die samen gedacht heeft over inrichting van het platform zal hier met regelmaat bloggen over dit thema.

Graag jullie aandacht en reactie! 

Reageren kan naar Milen van Boldrik, NVJ secretaris, mvanboldrik@nvj.nl