Nieuwe actie betreft auteursrechtenvergoeding

maandag 12 december 2011

De NVJ roept dagbladjournalisten op om de auteursrechtenvergoeding over 2011 van 0,5 procent te claimen bij de directie van hun eigen werkgever. De journalisten bij de dagbladen komen vanaf maandag 12 december in actie voor een betere CAO.

Tot vorig jaar kende de CAO een collectieve vergoeding van 0,5 procent voor ander gebruik van het werk van de journalisten. Eind 2010 hebben de werkgevers aangegeven de auteursrechtenvergoeding niet meer te betalen, maar na veel strijd hebben bijna alle uitgevers de vergoeding over 2010 betaald. Werkgevers gaan er nu met een vanzelfsprekendheid vanuit dat journalisten ook deze arbeidsvoorwaarde inleveren, aldus de NVJ. Ze gaan die vergoeding over 2011 dus ook niet uit eigen beweging betalen.

Daarom worden de dagbladjournalisten opgeroepen om de auteursrechtenvergoeding over 2011 van 0,5 procent te claimen bij de directie van de eigen werkgever. De journalisten zullen hun directies vragen om te bevestigen dat zij over het jaar 2011 een auteursrechtvergoeding ter hoogte van 0,5 procent uit zullen keren. Mocht deze bevestiging voor donderdag 15 december uitblijven, dan zullen de journalisten zich wenden tot de Raad van Uitvoering Dagbladjournalisten en de kwestie voorleggen als geschil conform artikel 11.4 lid 2a onder 1e CAO voor Dagbladjournalisten.

Ga voor meer nieuws naar www.nvjdagbladactie.nl