De nieuwe journalist: specialist of generalist?

donderdag 31 maart 2011

Over tien jaar zullen journalistieke kwaliteiten nog steeds gevraagd zijn, maar de rol van de journalist verandert ingrijpend. Over die veranderingen gaat de themamiddag voor de sectie Vaktijdschriften op donderdag 14 april in Het Sieraad in Amsterdam.

De sectie Vaktijdschriften nodigt vaktijdschriftjournalisten van harte uit voor de themamiddag ‘De nieuwe journalist: specialist of generalist’ met een afwisselend programma onder leiding van Alex Beishuizen, hoofdredacteur van Intermediair.

Workshop 1 – De laatste vakjournalist
Johannes van Bentum, hoofdredacteur Computable

De journalistiek heeft zichzelf overleefd. Over tien jaar zullen journalistieke kwaliteiten nog steeds gevraagd zijn, maar de rol van de journalist verandert ingrijpend. Een schets van de toekomst aan de hand van de ontwikkelingen bij de 44-jarige ict-vaktitel Computable.

Workshop 2 - Slim zoeken op internet
Jos Diender, redactioneel illustrator en Google-specialist

Google wordt wereldwijd het meest gebruikt als internet-zoekmachine. Ook door journalisten. Toch vind je niet altijd meteen wat je zoekt. Jos Diender laat tijdens de presentatie 'Slim zoeken op internet' zien hoe je dankzij goed geformuleerde zoekopdrachten, speciale google-zoekhulpjes en andere slimme trucs, informatie beter en sneller kunt vinden en hoe je verwijderde internetpagina's toch weer zichtbaar kunt maken.

Workshop 3 - Interactieve journalistiek
Bas Broekhuizen, docent en onderzoeker bij de Universiteit Leiden, opleiding Journalistiek en Nieuwe Media

Interactie is een toverwoord in de journalistiek. Maar wat er precies mee wordt bedoeld, blijft vaak onduidelijk. Welke vormen van interactiviteit zijn er? En op welk moment in het journalistiek proces kun je er gebruik van maken? Natuurlijk komt in de workshop ook de hamvraag aan bod: wat heb je eraan?

En verder met Brenno de Winter, Nederlandse onderzoeksjournalist met specialisatie in IT-beveiliging en privacy.

Datum: donderdag 14 april, aanvang: 13.30 uur.
Locatie: Het Sieraad, Postjesweg 1, Amsterdam

Het middagprogramma is voor iedereen toegankelijk. Toegang is € 75,-; voor NVJ-leden is de toegang GRATIS. Om u aan te melden kunt u binnenkort hier het aanmeldingsformulier invullen en aan ons retourneren, voor 6 april a.s., per mail aan tijdschriften@nvj.nl of per fax 020-6624901. Op het formulier vindt u meer informatie over het programma en kunt u zich meteen inschrijven voor een van de workshops.