Nieuwe NVF-bijeenkomsten: ‘wake-up-call’ voor fotojournalisten

woensdag 5 december 2018

De NVF organiseert op dinsdag 11 december in Amersfoort en op donderdag 13 december in Eindhoven opnieuw bijeenkomsten voor alle fotojournalisten over de nieuwe werkwijze van het ANP. De eerder aangekondigde vrijdagmiddagbijeenkomsten in Nieuwspoort komen te vervallen. Is er interesse voor een bijeenkomst bij jou in de buurt, geef dit dan door aan het secretariaat van de NVF. 

(foto: Martine Krekelaar)

NVF-leden maken zich ernstige zorgen over de impact van de nieuwe werkwijze van het ANP. Zij  vinden de aangekondigde tariefsverlaging onacceptabel en funest voor de fotojournalistiek. Dit bleek ook tijdens de NVF-bijeenkomst van vrijdag 30 november waar ruim 50 fotojournalisten op afkwamen. De leden noemden de bijeenkomst een ‘wake-up-call’. Gezamenlijk is besloten om de campagne ‘Fotojournalistiek heeft een prijs’ verder gestalte te geven. Op verzoek van de leden trekt de NVJ/NVF het land in en beperkt zich niet tot bijeenkomsten in Den Haag.

De NVJ/NVF komt naar je toe

Is er bij jou in de buurt interesse voor een bijeenkomst en kan jij minimaal 15 fotojournalisten verzamelen, die deel willen nemen? Meld dit dan bij Monique Suiker msuiker@nvj.nl onder vermelding van ‘Bijeenkomst NVF’. De NVF stemt dan een datum met de groep fotojournalisten af.

Bijeenkomsten komende vrijdagen gaan niet door

Aanvankelijk was het plan om de komende vrijdagen bijeenkomsten te organiseren in Nieuwspoort Den Haag. Deze komen te vervallen, vanwege de wens van fotojournalisten om het land in te trekken. De inzet blijft hetzelfde: praten over de (financiële) consequenties van de nieuwe werkwijze van het ANP en met elkaar bepalen hoe we gezamenlijk op kunnen komen voor een goed tarief.

  • Dinsdag 11 december | 15.00 - 17.00 uur | Van der Valk Hotel Amersfoort A1 (Ruimtevaart 22)
  • Donderdag 13 december | 15.00 -17.00 uur | Van der Valk Hotel Eindhoven (Aalsterweg 322)

De volgende agendapunten komen aan de orde:

  • Wat houdt de nieuwe werkwijze van het ANP in?
  • Wat is de impact van de werkwijze van het ANP voor de fotojournalistiek?
  • Gemeenschappelijke belangen formuleren: wat zijn jullie voornaamste zorgen en wensen?
  • Fotojournalistiek heeft een prijs: hoe gaan we verder?

Het NVF-bestuur nodigt alle fotojournalisten (leden en niet-leden) uit om te komen.

In actie

‘Tarieven worden in een handomdraai naar beneden bijgesteld’, zegt Rosa García López, secretaris van de NVF. 'Bedenk dat als tarieven eenmaal dalen ze nooit meer naar boven worden bijgesteld. Het ANP was één van de laatste opdrachtgevers in Nederland die nog enigszins goed betaalde. Als ook het ANP afhaakt dan is dat de dood in de pot voor de fotojournalistiek. Of we komen nu in actie of we accepteren dat geen enkele fotojournalist in Nederland nog kan rondkomen van fotojournalistiek.’

Interesse?

Meld je voor maandag 10 december 10.00 uur aan voor de bijeenkomsten bij Monique Suiker msuiker@nvj.nl onder vermelding van ‘Wake-up-call fotojournalistiek’ en de plaats van de bijeenkomst (Amersfoort of Eindhoven). De bijeenkomsten gaan alleen door als minimaal 15 fotojournalisten zich vooraf aanmelden.