Nieuwspoort: herdenkingsscherm voor omgekomen journalisten

woensdag 23 mei 2018

Minister Arie Slob heeft op woensdag 23 mei in de hal van Nieuwspoort een herdenkingsscherm voor omgekomen journalisten uit Nederland onthuld. Dit gebeurde tijdens een finissage ter afsluiting van de tentoonstelling van fotograaf Jeroen Oerlemans. Het herdenkingsscherm is in gebruik genomen ter herinnering aan Nederlandse journalisten die omgekomen zijn tijdens de uitoefening van hun vak. 

Wilco Boom, voorzitter van de RvT van Nieuwspoort, opende de bijeenkomst. Thomas Bruning, algemeen secretaris van de NVJ, hield een korte toespraak, waarna minister Slob het herdenkingsscherm officieel in gebruik nam.

In de afgelopen maanden was in Nieuwspoort een expositie te zien van het werk van Jeroen Oerlemans. Een groot deel van het journalistieke fotowerk van Jeroen Oerlemans (1970-2016) speelde zich af in conflictgebieden zoals Afghanistan, Syrië, Congo, Haïti, Iran, Irak Libanon, Libië, Pakistan en Palestina. Journalistiek onafhankelijke berichtgeving was zijn drijfveer en door het oog van zijn camera liet hij mensen over de hele wereld meekijken naar gebeurtenissen die mondiale invloed hadden. Jeroen Oerlemans werd op 2 oktober 2016 in de Libische stad Sirte dodelijk geraakt door een IS sluipschutter.