Nooit meer publiceren zonder fatsoenlijke link

vrijdag 4 april 2014

Het werd gezelliger op het podium, de zaal werd steeds warmer, de hilarische voorbeelden vlogen rond. De uitkomst van het woensdag gehouden Jatdebat was de vorming van een Coalition of the Willing die plechtig aan elkaar beloofde om nooit meer te publiceren zonder een fatsoenlijke link! Een verslag van Marjoke Roorda, bestuurslid van NVJ Internet.

Gert-Jaap Hoekman, hoofdredacteur van Nu.nl  kreeg, alweer twee jaar geleden, op zijn donder van de baas van NRC, omdat Nu.nl het papierennieuws omzette tot snellere berichtgeving. Wat heette: "stelen als de raven" heet nu "ondersteuning" van de nieuwsverspreiding.

Henk van Ingen, adjunct-hoofdredacteur van BN DeStem vertelde over de clash die ontstond, toen Omroep Brabant aan de haal ging met een scoop over een dakloze familie in de wilde natuur. De omroep had de politie gebeld ter verificatie en daarmee het Stem-verhaal geannexeerd tot een eigen story.

Van beide voorvallen is de soep inmiddels afgekoeld. De raven zijn geen rovers meer, het linken blijkt een keurige manier van doorverbinden (net als de noten in dikke boeken) en de schrijvende pers blijkt geen Meneer meer.

Wild West

Afgekoeld ja, maar niet iedereen is zomaar happy, er wordt nog steeds gejat. Sportnieuws uit het zuiden: we hoorden over een voetbalzone.nl die alle sportnieuws overneemt zonder enige bronvermelding. Er zijn bedrijven die illegaal een digitale bedrijfskrant samenstellen die in ons vak een knipselmap heet. Ook zijn er behoorlijk wat akkefietjes met foto's, video en audio, dan weer minnelijk oplosbaar, of ontaardend tot mondiale cases. Maar daar hadden we het dit avondje niet over, dan zouden we dagen door moeten gaan. 

En dan de troostmaffia: juristen die aanbieden het Hele Wereldwijde Internet door te scannen om namens u een flinke claim in te dienen, no cure no pay, maar yes cure dan mucho pay!!

Helpt regelgeving?

Jeroen Wollaars leidde op 2 april het debat in Studio Desmet.

De vraag kwam op: regels? Maar hoe dan? De Belgen hebben een fabuleus draaiboek ontworpen. Er zou in België voor 31 miljoen euro verlies worden geleden. Geld dat bij vasthoudende regelgeving niet verloren zou worden. Het Belgische plan is in ons land niet ter tafel gekomen. Maar wat dan?

Het werd gezelliger op het podium, de zaal werd steeds warmer, de hilarische voorbeelden vlogen rond. Alex Beishuizen doceerde geduld en rustig blijven en aanvaarding van een nieuwe werkelijkheid, Piet Bakker legde alles nog eens goed uit, Bart Brouwers zag de regelgeving niet zitten zonder een andere mentaliteit, Henk van Ingen werd wijs van zijn botsing met de regionale omroep, Gert-Jaap Hoekman vond regelgeving ook niet nodig maar wel veel linken! En NOS-man Erik Wijnholds bleek ècht een trouwe bronvermelder, maar heeft maar 1 hoofd + 2 handen en dat geldt voor het hele 24 uur-team. De uitkomst: de vorming van een Coalition of the Willing die plechtig aan elkaar beloofde om nooit meer te publiceren zonder een fatsoenlijke link!

Voorlopig een herenakkoord?

Aan het eind van de avond stonden 7 mannen op het podium en rende er één door de zaal met een microfoon waarin ook weer vooral mannen hun bijdrage leveren. Hoewel...  op de vleugels twitterden links Wilma Haan en rechts Karolien Koolhof en die zwitterden daar niet zomaar..... kijk maar naar het grote scherm achter de mannen.

Daarna ging de bar traditioneel open en kwam de vrije gedachtenwisseling op stoom als afsluiting van een leerzame bijeenkomst op 2 april in Desmet Studio's Amsterdam.