NRC-journalisten tijdens actieoverleg: ‘Kom met beter bod’

donderdag 14 september 2023

De redactie van NRC en het overige personeel hebben donderdagochtend een actieoverleg gehouden om aan de directie duidelijk te maken met een beter bod te komen. Het ultimatum voor een nieuw redelijk voorstel loopt maandag 17.00 uur af. De animo voor het actieoverleg was groot; 126 journalisten verzamelden zich op het plein tegenover het NRC-kantoor om samen met de NVJ een kop koffie te drinken.

Foto: Joris van Gennip

Afgelopen dinsdag kwam de directie met een bod nadat de redactie al maandenlang had gevraagd om een koopkrachtcompensatie:

  • Vanaf september tot en met december 2023 krijgen alle medewerkers met een dienstverband ‘een tijdelijke maandelijkse toeslag’ van 5 procent bovenop hun brutosalaris.
  • Alle medewerkers met een bruto jaarsalaris van 50.000 euro of lager krijgen een ‘extra eenmalige bonus’ van 750 euro bruto.
  • Hoewel freelancers geen onderdeel zijn van deze maatregelen, maakt NRC wel extra budget van 50.000 euro vrij ‘voor freelance-medewerkers op de redactie’. Hoe dat geld precies uitgegeven zal worden, is nog onduidelijk.

Vraag is redelijk, bod is te weinig

De grootste frustratie van de werknemers is dat de vraag om koopkrachtbehoud heel redelijk is maar dat NRC te weinig biedt, aldus NVJ-secretarissen Paul Teixeira, Milen van Boldrik en Wais Shirbaz. ‘Het gaat om koopkrachtbehoud van 10 procent, dus echt het behoud van de waarde van het loon, niet meer en niet minder. NRC biedt een tijdelijke verhoging van september tot december, en niet met terugwerkende kracht over heel 2023. Daar zit de pijn. En niet alleen voor de werknemers, maar ook voor de freelancers.’

Freelancers

Tijdens de ochtend bleek dat iedereen zich solidair toonde, ook met de freelancers die nu buiten de boot vallen in het bod van NRC. Zo wordt nergens de invulling van de 50.000 euro voor freelancers concreet onderbouwd, noch worden de tarieven voortaan gewoon geïndexeerd en gekoppeld aan de cao-verhogingen.

Hoe leuk men het ook vindt om voor deze krant te werken, mensen willen wel beloond worden voor hun inzet, aldus de NVJ-secretarissen. ‘Het gaat heel goed met NRC, maar dat is wel dankzij de inzet van werknemers en freelancers. Zij hebben nu het gevoel dat de hoge inflatie wordt afgewenteld op het personeel. De krant heeft wel de abonnementsprijzen verhoogd, maar de lonen zijn niet gestegen. Dat voelt oneerlijk.’

Aan het lijntje

De medewerkers wilden met het koffiemoment donderdag een sterk signaal afgeven en niet afwachten tot de cao-onderhandelingen in oktober beginnen. ‘Zij vragen al anderhalf jaar wat er wordt gedaan om de torenhoge inflatie te compenseren. Ze hebben het gevoel dat ze constant aan het lijntje zijn gehouden en vinden dat er nu iets moet gebeuren. De redenering vanuit de directie dat zij wil wachten totdat de cao-onderhandelingen van start gaan, vinden Van Boldrik en Teixeira te gemakkelijk. ‘Het is een gelegenheidsargument. Dit had voorkomen kunnen worden door eerder serieus te reageren.’

De ontwikkelingen bij NRC wordt met aandacht gevolgd door de landelijke en regionale dagbladen van DPG Media. Ook daar speelt de vraag om koopkrachtcompensatie. ‘NRC inspireert hen om een stevige stem op te zetten en niet louter af te wachten totdat wat er straks uit de cao-onderhandelingen komt.’