NVF organiseert bijeenkomst voor fotojournalisten ANP en Hollandse Hoogte

dinsdag 20 november 2018

De NVF organiseert op vrijdag 23 november tussen 10.00 en 12.00 uur een bijeenkomst voor fotojournalisten, waarin onder andere de nieuwe werkwijze van het ANP wordt toegelicht en de impact van deze werkwijze. Alle NVF-leden krijgen een persoonlijke uitnodiging voor deze bijeenkomst inclusief een agenda.

De bijeenkomst vindt plaats in Hotel Houten. Meld je uiterlijk woensdag 21 november voor 15.00 uur aan bij Monique Suiker, msuiker@nvj.nl onder vermelding van ‘ANP’.

Agenda

  • Nieuwe werkwijze  ANP
  • Impact voor fotojournalisten
  • Rekenvoorbeelden van Pictoright – opbrengst secundaire rechten
  • Gezamenlijke belangen formuleren

Collectieve belangen

De NVF signaleert twee collectieve belangen waar ze voor op wil komen

  • Transitieperiode voor de ‘vaste’ kern fotojournalisten
  • Fatsoenlijke tarieven per klus voor alle fotojournalisten

Werkwijze heeft grote impact

Het ANP stapt met ingang van 1 januari 2019 over op een nieuwe werkwijze. Deze werkwijze heeft een grote impact voor alle fotojournalisten maar met name voor de huidige ‘vaste’ kern ANP-fotojournalisten. Zij kunnen met ingang van 1 januari niet langer rekenen op een vast aantal opdrachten tegen het dagtarief van 350 Euro. Daarnaast kunnen vanaf die datum Hollandse Hoogte fotojournalisten ook meedingen naar ANP-opdrachten. Onderdeel van de nieuwe werkwijze is dat er niet alleen op afkoop (copyright ANP) maar ook met garantiebedragen (copyright fotograaf) wordt gewerkt. Dit betekent dat de inkomsten uit de primaire verkoop (aan het ANP) dalen, terwijl onduidelijk is wat de secundaire rechten kunnen opleveren (doorverkoop).

Continueer vaste kern

De NVF vindt dat het ANP de morele verplichting heeft om tijdelijk de continuïteit van de huidige ‘vaste’ kern fotojournalisten te waarborgen.  Het ANP heeft jarenlang van sommige fotojournalisten geëist dat ze exclusief voor het ANP werken. Dit heeft het ondernemerschap van deze fotografen aanzienlijk beknot. De NVF vindt het daarom niet meer dan fatsoenlijk als het ANP deze fotografen tijdens een transitieperiode in de gelegenheid stelt om zich als ondernemer te profileren.

Fotojournalistiek heeft een Prijs

De NVF maakt zich sterk voor goede tarieven en is op 4 oktober begonnen met de campagne ‘Fotojournalistiek heeft een prijs’.  In het verlengde hiervan komt zij op voor alle fotojournalisten en voor goede tarieven en voor het auteursrecht van fotojournalisten. ‘Het standpunt van de NVF is dat het mogelijk moet zijn voor fotojournalisten om een bestaan op te bouwen uit de verkoop van hun primaire rechten. De nieuwe werkwijze van het ANP dreigt fotojournalisten afhankelijk te maken van hun secundaire rechten. Dat is de omgekeerde wereld’, aldus NVF-secretaris Rosa García López. De NVF zal de komende kijken hoe zij het ondernemerschap van NVF-leden kan stimuleren.