NVF over: Nikkelen Nelis

vrijdag 29 juli 2011

Kadir van Lohuizen vertelde in fotovakblad P/f over zijn trektocht van het uiterste zuiden van Chili naar het noorden van Alaska. Onderweg fotografeert hij landverhuizers, mensen die hun geboortegrond hebben verlaten om ergens anders neer te strijken. Een fascinerende onderneming. Kadir fotografeert niet alleen, hij filmt, schrijft, twittert en maakt opnames voor de radio. Multimediaal dus. Niets op tegen, maar zijn verklaring voor deze aanpak stemt niet vrolijk. ‘Omdat ik me afvraag of ik het over vijf jaar nog red met alleen fotograferen. Om het hoofd boven water te houden, moeten we onze horizon verbreden.’

Zulke teksten hebben we vaker gehoord. De fotojournalistiek en de documentaire fotografie hebben het lastig. Door de digitalisering is er een enorm aanbod van beeld en opdrachtgevers hebben er minder geld voor over. De fotografen zoeken naar nieuwe markten om hun omzet op peil te houden. Daarbij maken ze graag gebruik van de nieuwe technologie om hun werk te verrijken met geluid, bewegend beeld en geschreven teksten. Heel ondernemend en vernieuwend. We kunnen ze alleen maar aanmoedigen te blijven zoeken en als NVF willen we onze leden daar graag bij helpen.

Toch wringt het. Het zou toch veel mooier zijn als iemand als Kadir van Lohuizen honderd procent als fotograaf zou kunnen blijven werken. Iemand met zoveel talent en engagement zou gewoon zijn vak trouw moeten blijven. Nu moet hij zich van alles op de hals halen omdat hij vreest voor zijn bestaan. Het doet denken aan Nikkelen Nelis, de straatmuzikant die wel vier instrumenten tegelijk bespeelt. Dat past niet bij het beeld dat ik van Kadir van Lohuizen heb.

Rimmer Mulder, voorzitter NVF